Σταυρούπολη: Τρεις ακροδεξιοί θύλακες πίσω από τα επεισόδια

Σταυρούπολη: Τρεις ακροδεξιοί θύλακες πίσω από τα επεισόδια

Τις επιθέσεις στη Σταυρούπολη χαιρετίζουν ακροδεξιές οργανώσεις στο διαδίκτυο, ενώ ανάλογα συνθήματα αρχίζουν πλέον να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή - Τα επεισόδια προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ οι συμπλοκές που ξεκίνησαν στο έξω από το σχολείο, χθες επεκτάθηκαν και στη γύρω περιοχή.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα, με μαθητές να διακομίζονται στο νοσοκομείο, πολίτες να δέχονται πέτρες και φωτοβολίδες, το υπουργείο Παιδείας να ζητάει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και απομεινάρια του ναζιστικού μορφώματος να συγχαίρουν τον «αγώνα των νέων».

Σταυρούπολη: Τρεις ακροδεξιοί θύλακες πίσω από τα επεισόδια-1

Τις επιθέσεις στη Σταυρούπολη χαιρετίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ακροδεξιές οργανώσεις στο διαδίκτυο, ενώ ανάλογα συνθήματα αρχίζουν πλέον να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή.

Ειδικότερα, κάτω από βίντεο με τα θλιβερά επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ που ανέβηκαν στο διαδίκτυο, αναρτώνται «χουλιγκανικού» τύπου σχόλια από ακροδεξιά στοιχεία, ενώ στην εφαρμογή Telegram, σε κανάλι εθνικιστικής ομάδας με πρώτο συνθετικό του ονόματός της τη λέξη «Defend», δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες με συνθήματα σε τοίχους, όπως «στη Σταυρούπολη είχε ανηφόρα, άπλυτοι στα ασθενοφόρα».

Σταυρούπολη: Τρεις ακροδεξιοί θύλακες πίσω από τα επεισόδια-2

Το ίδιο κανάλι φιλοξενούσε πριν από λίγο καιρό βίντεο από επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και συνθήματα αλληλεγγύης στον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό.

Επίσης, η ομάδα Propatria, μέλη της οποίας συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «η νεολαία δείχνει τον δρόμο».

Τα επεισόδια έσπευσε να χαιρετίσει και το «Μέτωπο Νεολαίας Χρυσής Αυγής». Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του «συγχαίρει τους μαθητές για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς».

Σταυρούπολη: Τρεις ακροδεξιοί θύλακες πίσω από τα επεισόδια-3

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, κουκουλοφόροι εντός του προαύλιου χώρου, που επιτίθονταν κατά όσων βρισκόταν εκτός, πραγματοποιούσαν ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Το χρονικό

Την Τρίτη, μέλη φοιτητικών παρατάξεων που είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από το ΕΠΑΛ, κατήγγειλαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο ενημερωτικής τους δράσης, δέχθηκαν επίθεση από ακροδεξιούς. «Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο», ανέφεραν εκπρόσωποι των φοιτητών.

Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, με κουκουλοφόρους που βγήκαν στην αυλή του σχολείου να επιτίθενται με πέτρες, κροτίδες και μπουκάλια σε φοιτητικούς και άλλους συλλόγους που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τα επεισόδια της Τρίτης.

Νέος γύρος των επεισοδίων σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα, όταν ακροδεξιοί εκτόξευσαν πέτρες, καδρόνια και φωτοβολίδες σε άτομα που προσέρχονταν σε αντιφασιστική συγκέντρωση.

Την Πέμπτη, η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε έξι άτομα – ακροδεξιούς, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μαχαίρια και σιδερογροθιές.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ζητησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Το υπουργείο τονίζει πως «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης».

H ανάρτηση Τσίπρα και η απάντηση Οικονόμου

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν τα επεισόδια στη Σταυρούπολη. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ένα δημόσιο σχολείο καταλαμβάνεται από ομάδες νεοναζί & το Υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του, κρατάει ίσες αποστάσεις & καταδικάζει τη βία «από όπου κι αν προέρχεται». Δεν καταδεικνύει από πού έρχεται η βία προκειμένου να μη χάσει το ακροατήριο της Ακροδεξιάς».

«Ο κ. Τσίπρας που κυβέρνησε με ένα κομμάτι της ακραίας δεξιάς του κ. Καμμένου δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην παράταξη που ξεκίνησε τη δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης και στην κυβέρνηση που στη διάρκεια της θητείας της ολοκληρώθηκε η δίκη και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τη σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή