Απορριπτική εισήγηση στο αίτημα Κουφοντίνα

Απορριπτική εισήγηση στο αίτημα Κουφοντίνα

Η εισαγγελέας Λαμίας ζητεί να μη γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» πολυϊσοβίτη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα ζητεί η αρμόδια εισαγγελέας Λαμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απευθυνόμενη προς το δικαστικό συμβούλιο της πόλης, η εισαγγελέας εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος για υπό όρους αποφυλάκιση του πολυϊσοβίτη. 

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Κουφοντίνας είχε ζητήσει τη 18η Αυγούστου την υφ’ όρων απόλυσή του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις 5 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 19 χρόνια εγκλεισμού και άρα πληροί τη βασική προϋπόθεση του νόμου για έξοδό του από τη φυλακή. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, τη 19η Αυγούστου, το αίτημά του διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Λαμίας, που προχώρησε σε αρνητική εισήγηση. Πλέον, αρμόδιο να αποφασίσει είναι το συμβούλιο πλημμελειοδικών της πόλης.

Η νομική εκτίμηση

Πρόσφατα, αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα φυλακών είχαν σχολιάσει στην «Κ» ότι ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε τον Ιούνιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι οι πολυϊσοβίτες δύνανται να αποφυλακιστούν υπό όρους αφού συμπληρώσουν 25 χρόνια εγκλεισμού. Πρόσθεταν ότι η υπό όρους απόλυση στα 19 χρόνια προβλεπόταν για τους καταδικασμένους σε μία φορά ισόβια, όχι όμως και για τους πολυϊσοβίτες, όπως είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Διαφορετική είναι πάντως η νομική εκτίμηση που διατυπώνεται από το περιβάλλον του εγκλείστου. Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυσή του με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Στις αρχές του χρόνου ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας ζητώντας τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού σε αυτές του Κορυδαλλού. Η απεργία διήρκεσε 66 μέρες και διεκόπη τη 14η Μαρτίου δίχως το αίτημά του να ικανοποιηθεί και ενώ η κατάσταση της υγείας του περιγραφόταν ως κρίσιμη. 

Στα τέλη Ιουλίου αποφυλακίστηκε με όρους ο Ηρακλής Κωστάρης, μέλος και αυτός της «17 Νοέμβρη». Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα κρατείτο στην κεντρική αποθήκη των φυλακών (ΚΑΥΦ) και λάμβανε τακτικές πενθήμερες άδειες.

Η τελική κρίση του δικαστηρίου επί του αιτήματος αναμένεται να δημιουργήσει δεδικασμένο και για τους ακόμα τέσσερις πολυϊσοβίτες της «17 Νοέμβρη» που παραμένουν στη φυλακή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή