ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά η αεροναυτική άσκηση «Eunomia» – Συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία

Θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Ξεκινά η αεροναυτική άσκηση «Eunomia» – Συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, συνεχίζουν την κοινή επιχειρησιακή παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πραγματοποίηση της αεροναυτικής άσκησης με την ονομασία «Eunomia 2/2021». 

Όπως ανακοινώθηκε, η άσκηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τετραμερούς συνεργασίας, θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από την Δευτέρα, 4 έως την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου.  

Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: Τουρκικές παρενοχλήσεις κατά του ερευνητικού «Nautical Geo»

Η «Eunomia» ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών ως προς την εφαρμογή και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην «Eunomia 2/2021» από τη χώρα μας συμμετέχει η φρεγάτα «Κουντουριώτης» με το οργανικό της ελικόπτερο, ένα υποβρύχιο, ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, 6 αεροσκάφη F-16 BLK 52+, ένα αεροσκάφος αεροφερόμενου συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου και ένα αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.  

Κύριοι επιχειρησιακοί στόχοι της ετήσιας άσκησης «Eunomia» είναι η προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και η ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν θαλάσσιες και αεροπορικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ