«Συμμετείχε στο ξύλο, έδωσε παράγγελμα λήξης»

«Συμμετείχε στο ξύλο, έδωσε παράγγελμα λήξης»

Ο συλληφθείς για συμμετοχή στην επίθεση κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ φέρεται να είναι μέλος της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης «Propatria»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 30χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας ως ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση κατά μελών της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) την Κυριακή, στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Ταυτοποιήθηκε χάρη σε ερασιτεχνικό βίντεο από κινητό τηλέφωνο στο οποίο έχει καταγραφεί η επίθεση και διακρίνεται να μετέχει σε αυτήν, ενώ κατά πληροφορίες αναγνωρίστηκε σε φωτογραφίες και από ένα από τα θύματα της επίθεσης.

Για τους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας εξάλλου ο νεαρός μόνο άγνωστος δεν ήταν. Την άνοιξη του 2019 είχε συλληφθεί στην Καλλιθέα για συμμετοχή σε επεισόδια που είχε προκαλέσει ομάδα ακροδεξιών, με αφορμή τις παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τότε περίπου 40 φασίστες, που κρατούσαν πανό με σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», είχαν συγκρουστεί με την Αστυνομία στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίοι επρόκειτο να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων της περιοχής. Ο νεαρός είχε συλληφθεί τότε από τους αστυνομικούς μαζί με ομοϊδεάτες τους, μέλη σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης «Propatria». 

Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα στα συλλαλητήρια κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην πλατεία Συντάγματος, ο 30χρονος είχε προσαχθεί στην Κρατική Ασφάλεια ως ύποπτος για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά των αστυνομικών, προπηλακισμούς δημοσιογράφων κ.ά.

Εξάλλου, στο Διαδίκτυο υπάρχουν αναρτημένες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται να συμμετέχει όχι μόνο σε εκδηλώσεις αλλά και στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, φορώντας μάλιστα τη χαρακτηριστική μαύρη μπλούζα με το λογότυπο της οργάνωσης. 

Ο συλληφθείς για συμμετοχή στην επίθεση κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ φέρεται να είναι μέλος της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης «Propatria». 

Η οργάνωση «Propatria» αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικιστική, ενώ αντιγράφει πρακτικές της Χρυσής Αυγής, όπως οι δράσεις αλληλεγγύης μόνο για Ελληνες, η παρουσία με το πρόσχημα του εθελοντισμού σε πληγείσες από τις φωτιές περιοχές κ.ά. Η ίδια η ομάδα, πάντως, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα διαψεύδει ότι είχε εμπλοκή στα γεγονότα του Νέου Ηρακλείου. 

Κράτησε δέκα λεπτά

Η επίθεση της Κυριακής κράτησε περίπου δέκα λεπτά, ενώ όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, και αποτυπώθηκε και σε σχετικό βίντεο από κινητό τηλέφωνο, όλα έληξαν μόλις δόθηκε από τον επικεφαλής το σχετικό παράγγελμα: «Τέλος». Νωρίτερα, περίπου δεκαπέντε άτομα, φορώντας σκούρα ρούχα και γάντια μηχανής, κάποιοι έχοντας καλυμμένα τα κεφάλια τους με κράνη, εμφανίστηκαν στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου προτού ξεκινήσει εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ.

«Παρατάχθηκαν μπροστά από το πάνελ, άνοιξαν μια σημαία με φασιστικό σύμβολο και την επιγραφή anti-antifa και μετά επιτέθηκαν», λέει στην «Κ» η Αφροδίτη Φράγκου, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, δημοσιογράφος και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου και ένα από τα θύματα της επίθεσης. «Εριξαν κάτω δύο συντρόφους και τους χτυπούσαν. Κλωτσούσαν τον ένα επανηλειμμένα στην πλάτη και χτυπούσαν τον άλλον με γροθιές στο κεφάλι».

Οπως επισημαίνει η κ. Φράγκου, ένα από τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας (ο 30χρονος συλληφθείς και μέλος της «Propatria») φαινόταν ότι είχε ρόλο επικεφαλής. «Συμμετείχε και στο ξύλο και στις καταστροφές και έδωσε το παράγγελμα της λήξης. Πράγματι μέσα στα επόμενα λεπτά είχαν όλοι εξαφανιστεί, αφού πρώτα ο επικεφαλής και ένας ακόμη χαιρέτησαν ναζιστικά». Ο τρόπος δράσης των επιτιθέμενων παρέπεμπε στην τακτική που ακολουθούσαν οι ομάδες της Χρυσής Αυγής. Δύο από τα θύματα της επίθεσης πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής στο τμήμα επειγόντων του «Ευαγγελισμού» για παρακολούθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή