Παρέμβαση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για φιλοναζιστικές πρακτικές βίας

Παρέμβαση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για φιλοναζιστικές πρακτικές βίας

Παρήγγειλε έρευνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για εγκληματική οργάνωση. Τι ζητά άμεσα από τους εισαγγελείς εφετών.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παρέμβαση μείζονος πολιτικής και νομικής σημασίας προχώρησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, επιχειρώντας να αντιμετωπιστούν άμεσα και σε βάθος φαινόμενα φιλοναζιστικής και ρατσιστικής βίας που εκδηλώθηκαν πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ο ανώτατος εισαγγελέας, πριν ακόμα το φαινόμενο λάβει επικίνδυνες διαστάσεις – ήδη έχουν υπάρξει σκληρά επεισόδια και τραυματισμοί – παρήγγειλε τους εισαγγελείς εφετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να διερευνήσουν, πέραν των ήδη ανοικτών δικαστικών ερευνών, για τη διακρίβωση σοβαρότερων αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία ανήκει και η εγκληματική οργάνωση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στα χνάρια της Χρυσής Αυγής

Ο κ. Πλιώτας με την παραγγελία του περιορίστηκε προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί βίαια περιστατικά, ζητώντας ουσιαστικά διεύρυνση και σε βάθος έρευνα προκειμένου να μην ζήσουμε και πάλι τα τραγικά γεγονότα της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας, ότι παρά την ήδη άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για τα βίαια επεισόδια και τους ξυλοδαρμούς, οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να κάνουν ένα σημαντικό ακόμα βήμα. Να διερευνήσουν την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων με ναζιστικά και ρατσιστικά  χαρακτηριστικά.

Η εισαγγελική παρέμβαση εκδηλώνεται σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο σε μια συγκυρία, όπου η αποπομπή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα και ως εκ τούτου προσδίδονται χαρακτηριστικά άμεσης κινητοποίησης των δικαστικών αρχών στην αντιμετώπιση φιλοναζιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών και φαινομένων.

Εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι η παραγγελία του κ. Πλιώτα δεν απευθύνθηκε σε άλλες εισαγγελίες, καθώς θα ήταν πρόωρο να προκληθούν έρευνες εκεί όπου ακόμα δεν έχουν υπάρξει βίαια περιστατικά. Ωστόσο η παρέμβαση Πλιώτα θέτει εκ των πραγμάτων τις εισαγγελικές αρχές της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα και σε κάθε περίπτωση αν υπάρξουν άλλα επεισόδια θα διαταχθεί γενικευμένη έρευνα από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά το πρότυπο της δίωξης της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Διαβιβάζουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, με τίτλους:

1) «Πεδίο μάχης το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος – Με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι συλληφθέντες», (www.kathimerini.gr) της 29-9-2021,

2) «Επεισόδια στη Σταυρούπολη: Όπλα, μαχαίρια και ρόπαλα στα σπίτια των συλληφθέντων», (www.kathimerini.gr) της 30-9-2021

3) «Σταυρούπολη -Όλα όσα έγιναν- Επίθεση φασιστών με μολότοφ, ναζιστικοί χαιρετισμοί, εγκλωβισμένοι μαθητές, δύο τραυματίες και τρεις συλλήψεις», (www.in.gr) της 29-9-2021,

4) «Eπίθεση κουκουλοφόρων σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο», (www.cnn.gr) της 3-10-2021, και

5) «Νέο Ηράκλειο – Επίθεση σε μέλη ΚΕΕΡΦΑ: Δίωξη για 4 πλημμελήματα στον 30χρονο», (www.ethnos.gr) της 4-10-2021,

καθώς και δημοσιευθείσα στον ηλεκτρονικό τύπο ανακοίνωση – καταγγελία των δικηγόρων Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη, και, παρακαλούμε στα πλαίσια της από το άρθρο 32 ΚΠΔ λειτουργικής σας αρμοδιότητας να αξιολογήσετε τα καταγγελλόμενα με αφορμή και αναφορά και στα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις περιφέρειές σας και να ενεργήσετε κατά την κρίση σας.

Το γεγονός ότι επελήφθησαν ήδη, εγκαίρως, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών και άσκησαν ποινικές διώξεις για περιστατικά θεμελιωτικά πλημμεληματικού χαρακτήρα αξιόποινων πράξεων, δεν σημαίνει ότι δεν καταλείπεται έδαφος και αφορμή για δική σας δικονομική παρέμβαση, εδραζόμενη στις ευρύτερες εξουσίες που σας δίνει ο νόμος από την προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 32 ΚΠΔ, προς το σκοπό ελέγχου και διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιόποινων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων αυτών από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις.

​Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή