Οι ηλικιωμένοι θύματα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Οι ηλικιωμένοι θύματα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύματα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται σε περιοχές της χώρας είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ενημέρωση της Πέμπτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Πράγματι, η εβδομαδιαία επισκόπηση του επιδημιολογικού χάρτη κατέδειξε αύξηση κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που συνοδεύεται και από αύξηση των νοσηλειών σε περιοχές όπως είναι η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης για τους άνω των 500

Πρόκειται για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που κυμαίνεται μεταξύ 42% και 55%, όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου. 

H ίδια υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι άνω των 80 ετών έχουν τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους αν κολλήσουν κορωνοϊό σε σχέση με τους νεαρότερους ενήλικες.

Και σημείωσε ότι, ακόμα και σήμερα, 1 στους 4 Έλληνες ηλικίας άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, την ίδια ώρα που στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι άνω των 80 ετών είναι εμβολιασμένοι στο 100% και στην Ιταλία σε ποσοστό πάνω από 97%.

Καλύτερη η εικόνα στην Αττική

Στην Αττική, αν και το επιδημιολογικό φορτίο γενικά είναι σταθερό, (πέραν της δυτικής Αττικής που αποτελεί πιο επιβαρυμένη περιφερειακή ενότητα) την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στον νότιο, βόρειο και κεντρικό τομέα των Αθηνών.

Γενικότερα, από τις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις, ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη με υψηλό μέσο όρο κυλιόμενο νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, υπερδιπλάσιο αυτού της Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: 2.249 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι, 335 διασωληνωμένοι

Έτσι υπολογίζεται ότι σήμερα από το σύνολο των 20.000 ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, έχουμε περίπου 1.200 κρούσματα να εντοπίζονται στη Λάρισα, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ξεπέρασαν ήδη τις 3.000.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια υπολογίζεται περί τους 1.700, χαμηλότερος από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών ήταν 160 εισαγωγές ανά ημέρα.  

Επιπλέον, υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά αλλά και στα self-test παρατηρείται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Πιερία, η Δράμα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη. 

Όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού, στη συντριπτική τους πλειονότητα (στο 90%) πρόκειται για ανεμβολίαστους πολίτες. 

Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid είναι στο 66% στην επικράτεια και έχει φτάσει στο 94% στη Θεσσαλονίκη.

Μείωση ποσοστών στους εφήβους

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μειώθηκε το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο σημαντικά, επιβεβαιώνοντας «ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου», τόνισε ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε μάλιστα ότι περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους (με το τέλος των διακοπών τους) είτε λόγω έναρξης του εμβολιασμού τους που σήμερα αγγίζει το 33%.

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο ελέγχει την ένταση της πανδημίας

Μέσω του εμβολιασμού η ένταση της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελεγχόμενη και η πίεση στα συστήματα υγείας είναι πολύ περισσότερο διαχείρισιμη, ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι δεν έχει παρατηρηθεί κύμα υψηλής έντασης σε χώρες που έχουν ξεπεράσει το 50% στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και των θανάτων να βρίσκεται στην πιο μακροχρόνια συρρίκνωση εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αυτή η συρρίκνωση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η σταθερότητα που βλέπουμε στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, έχει γίνει με πολύ ηπιότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης και αυτό μας δίνει μία αισιοδοξία.

Σταθερή η πίεση στο ΕΣΥ

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθερότητα με 1% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σταθερή εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φαίνεται σταθερός, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid βρίσκεται στο επίπεδο των 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων παραμένει κοντά στο 1 μεσοσταθμικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή