ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος για πανδημία: Οι τρεις αβεβαιότητες και οι παρεμβάσεις της επόμενης φάσης

Στις τρεις μεγάλες αβεβαιότητες στην αρχή της πανδημίας και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην επόμενη φάση, αναφέρθηκε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος

mosialos-gia-pandimia-oi-treis-avevaiotites-kai-oi-paremvaseis-tis-epomenis-fasis-561445078

Στις τρεις μεγάλες αβεβαιότητες στην αρχή της πανδημίας και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην επόμενη φάση, αναφέρθηκε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, στο ετήσιο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά» που διοργανώνει για πέμπτη χρονιά, ο ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ, με κεντρικό θέμα το ερώτημα «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».

Αναπτύσσοντας το θέμα «μετά την πανδημία τι; Η ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος», ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες αβεβαιότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο χρόνια πριν: τη μεταδοτικότητα του ιού, την επικινδυνότητά του και το πόσο γρήγορα θα είχαμε εμβόλια και φάρμακα. «Οταν έχεις να αντιμετωπίσεις αβεβαιότητες δεν μπορείς να ποσοτικοποιήσεις το ρίσκο», επομένως «πρέπει να κερδίσεις χρόνο και με αυτή την έννοια έγιναν και τα πρώτα lockdown», σημείωσε.

Αυτήν τη στιγμή, πρόσθεσε, «δεν λειτουργούμε με τις ίδιες αβεβαιότητες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα και σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού». Σημείωσε ότι δεν έχει κλείσει η διαχείριση της πανδημίας πλήρως για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την επόμενη φάση με καθαρό τρόπο, για την οποία, όπως είπε, υπάρχουν τέσσερις διαστάσεις: Η κοινωνική επιδημιολογία και η επιδημιολογία της μικροβιακής αντοχής. Πώς μπορούμε να προβλέψουμε πού και πώς θα εμφανιστούν εκ νέου απειλές μολυσματικών ασθενειών τις επόμενες δεκαετίες. Όπως τόνισε, «εδώ πρέπει η επιστήμη να εκμεταλλευθεί την γονιδιακή των μεγάλων δεδομένων που καλύπτουν ολόκληρες οικογένειες ιών, ώστε να αναπτυχθούν μελλοντικά βϊοιατρικά αντίμετρα».

Το δεύτερο θέμα είναι η κοινωνική και συμπεριφορική αλλαγή.

Το τρίτο πεδίο έχει να κάνει με τις υγειονομικές παρεμβάσεις. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η έννοια της δημόσιας υγείας αντιμετωπίζεται με πολύ στενό περιεχόμενο, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Η τέταρτη παρέμβαση είναι στην οικονομία: «Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία μπορεί να αξιολογηθεί κατάλληλα και να εκτιμηθεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ο καθηγητής εξήγησε ότι αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να αξιολογήσει τον πραγματικό κίνδυνο, μπορεί να ληφθούν αποφάσεις με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για πάρα πολλές χώρες.

Όπως τόνισε, οι παρεμβάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν σε τρία επίπεδα, παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης και παγκόσμια διαχείριση σε επίπεδο μεγάλων κυβερνήσεων. «Μήπως θα χρειαστούμε ένα παγκόσμιο καταστατικό χάρτη που θα δεσμεύει όλες τις χώρες, έτσι ώστε, αν υπάρχουν επιδημικά φαινόμενα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε επίπεδο πανδημίας, αν δεν υπάρχει τοπικός προληπτικός έλεγχος, να μπορεί να υπάρχει επέμβαση της παγκόσμιας κοινότητας σε τοπικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, ενώ αναφερόμενος στον ΠΟΥ, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει. «Δεν μπορεί, ούτε καν να κατατάξει τις χώρες σε σχέση με την επάρκειά τους στο σύστημα δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ