«Πράσινο φως» για την Πανεπιστημίου

«Πράσινο φως» για την Πανεπιστημίου

Στην υλοποίηση των σχεδίων του Μεγάλου Περιπάτου για την οδό Πανεπιστημίου, παρά τις αντιδράσεις, θα προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υλοποίηση των σχεδίων του Μεγάλου Περιπάτου για την οδό Πανεπιστημίου, παρά τις αντιδράσεις, θα προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων. Οπως ανακοίνωσε χθες, το έργο θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου ενός έτους και θα κοστίσει περίπου 3 εκατ. ευρώ. Τελικώς στο έργο δεν θα υπάρχει ποδηλατολωρίδα, ενώ οι λωρίδες κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. θα είναι τέσσερις αντί για τρεις που είχε αρχικά αποφασιστεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, «η σύνδεση της πλατείας Συντάγματος με την Ομόνοια μέσω του κεντρικού άξονα της Πανεπιστημίου, ήταν πάντα το “όραμα” πολεοδόμων και χωροτακτών που ουδέποτε υλοποιήθηκε, αλλά πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει» Το έργο θα προχωρήσει ως διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η οποία θα συνοδευτεί από τη φύτευση 83 νέων μεγάλων πλατάνων κατά μήκος του δρόμου και από τις δύο πλευρές. Οπως υποστηρίζει, η ανάπλαση «θα προσφέρει επιπλέον 19.360 τ.μ. φιλικότερου, αισθητικά αναβαθμισμένου και πολύτιμου περιβαλλοντικά δημόσιου χώρου».

Το έργο θα κοστίσει 3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την επέκταση των πεζοδρομίων και τη φύτευσή τους.

Οσον αφορά την επίδραση των επεμβάσεων στο κυκλοφοριακό, ο δήμος υποστηρίζει ότι οι αναλύσεις των κυκλοφοριακών δεδομένων οδήγησαν σε βελτιστοποιήσεις του τελικού σχεδίου με την αλλαγή της διατομής του δρόμου από τρεις σε τέσσερις λωρίδες. Οπως αναφέρει, οι μετρήσεις από το ΕΜΠ δείχνουν ότι μειώθηκαν κατά 16% οι διελεύσεις των Ι.Χ. και αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις των ταξί και των μοτοσικλετών, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδρομής και αυξήθηκε η κινητικότητα των πεζών. Η μείωση της κυκλοφορίας οδήγησε σε μείωση των ρυπαντικών φορτίων (εκπομπές CO2) σε σχέση με την περίοδο πριν από την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά 26,7% και 27,4% αντίστοιχα.

Απαντώντας στην κριτική, ότι η οδός Πανεπιστημίου διαθέτει ήδη πολύ μεγάλα πεζοδρόμια, ο δήμος εκτιμά ότι «στόχος δεν είναι να επιτευχθεί απλώς η ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών. Το πεζοδρόμιο γίνεται πολυμορφικό εφόσον εξυπηρετεί πολλές δραστηριότητες».

Τέλος, σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή