ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ: Στη συμβουλευτική επιτροπή εκλέχθηκε ο Β. Τζεβελέκος

Η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν είχε στο παρελθόν μέλος της από την Ελλάδα

symvoylio-anthropinon-dikaiomaton-oie-sti-symvoyleytiki-epitropi-eklechthike-o-v-tzevelekos-561535501

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε στις 11 Οκτωβρίου 2021 τον προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση, κ. Βασίλη Τζεβελέκο, αναπληρωτή καθηγητή νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή και ευρωπαϊκή προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως μέλος της Συμβουλευτικής του Επιτροπής.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών απαρτίζεται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης υποστηρικτική του έργου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο συμβουλεύει. Η θητεία των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι τριετής.

Η θητεία 4 κ των μελών της Επιτροπής έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τις 4 κενές θέσεις, μία αναλογεί στο WEOG, στο γκρουπ δηλαδή των δυτικοευρωπαϊκών και άλλων κρατών, στο οποίο ανήκει η Ελλάδα. Στη θέση αυτή εκλέχτηκε ο προτεινόμενος από την Ελλάδα, κ. Τζεβελέκος. Η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν είχε στο παρελθόν μέλος της από την Ελλάδα.

Ο κ. Βασίλης Τζεβελέκος είναι 42 ετών. Σπούδασε νομική, σε προπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και σε μεταπτυχιακό στα Πανεπιστήμια Παρίσι 1 Πάνθεον-Σορβόννη και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει σπουδάσει επίσης πολιτική επιστήμη σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Κολλέγιο της Ευρώπης με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Έχει υπάρξει επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμιο Κολούμπια και Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι επίσης δικηγόρος και αρχισυντάκτης ενός διεθνούς νομικού περιοδικού με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ διεθνές δίκαιο και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τελευταίες ειδήσεις