Μπουρλά: Εντός του 2021 τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer

Μπουρλά: Εντός του 2021 τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από το τέλος του 2021 αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού, όπως αποκάλυψε ο CEO της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των δύο hubs της εταιρείας στην πόλη.

Ο κ. Μπουρλά επισήμανε ότι, παρότι τα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν ακόμα παραληφθεί, η εταιρεία αναλαμβάνει το ρίσκο για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε, εφόσον αυτά είναι θετικά, να είναι έτοιμη για την παραγωγή του νέου φαρμάκου σε ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο (δεν υπάρχει σχεδιασμός για παραγωγή την Ελλάδα, διευκρίνισε).

Όπως είπε, βάσει εργαστηριακών ελέγχων και ελέγχων σε πειραματόζωα, το νέο χάπι έχει σοβαρή αντιική δράση.

Στους δε ελέγχους σε ανθρώπους διαπιστώνεται ότι η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς- στόχους, ενώ το φάρμακο έχει και εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθεί η χορηγούμενη δόση στους ασθενείς.

Ο κ. Μπουρλά υπενθύμισε ότι οι επιστημονικές ομάδες της εταιρείας εργάζονται πάνω σε δύο διαφορετικά θεραπευτικά προϊόντα, στο χάπι και σε φάρμακο σε ενέσιμη μορφή.

Μπουρλά: Εντός του 2021 τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer-1

Διαβάστε: Μπουρλά: Είμαι περήφανος Έλληνας και περήφανος Σαλονικιός

Σε ερώτημα δε, γιατί το φάρμακο καθυστέρησε σε σχέση με το εμβόλιο, είπε: «Πάντα θεωρώ πως είμαστε αργοπορημένοι, δεν θεωρώ ποτέ πως είμαστε έγκαιροι (όταν ο στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές)».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι ικανοποιημένος, γιατί το φάρμακο συνίσταται ουσιαστικά σε δυο νέες μοριακές οντότητες που ανακαλύφθηκαν με «αστρονομικά γρήγορο τρόπο, αν και όχι τόσο γρήγορο όσο στην περίπτωση του εμβολίου».

Διευκρίνισε ότι το βάρος δόθηκε αρχικά στο εμβόλιο, γιατί είναι η πρόληψη, που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο κ. Μπουρλά εγκαινίασε το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιου Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε: Μητσοτάκης: Επένδυση σταθμός για τη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Αισιόδοξος για την Ελλάδα 

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας κι ότι θα έρθουν στη χώρα περισσότερες επενδύσεις, εξέφρασε ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος παράλληλα διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η (επένδυση στη) Θεσσαλονίκη αλλάζει τελείως το παιχνίδι».

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων των δύο hub του φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη, ο κ.Μπουρλά επισήμανε ότι αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην προοπτική εξέλιξης της χώρας σε τέτοιο κόμβο.

Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη θα κάνει πολλούς να «τρίβουν τα μάτια τους»

«Φυσικά και συμμερίζομαι την άποψη (ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας). Το αποδεικνύω έμπρακτα, όχι μόνο με λόγια, αλλά κάνοντας τα λόγια πραγματικότητα και επενδύοντας εδώ. Αγαπώ τη χώρα, αλλά κάνω τις επενδύσεις με γνώμονα ότι θα δικαιωθούμε, ότι το δυναμικό που βρήκαμε εδώ και η παραγωγικότητα που θα έχει (αυτό το δυναμικό) θα είναι τέτοια, που θα κάνει πολλούς Αμερικανούς και Γερμανούς και Ολλανδούς επενδυτές να «τρίβουν τα μάτια τους».

Αυτό θα δημιουργήσει και καινούργιες επενδύσεις, και από εμάς και από άλλους» υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά και πρόσθεσε ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα «είναι πάρα πολύ καλό» κι ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, για το οποίο χρειάζεται «απλά δουλειά, προσπάθεια και επιμονή». 

Ο CEO της Pfizer υπογράμμισε ακόμη ότι, βάσει νέας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η επένδυση της εταιρείας στα επόμενα 10 χρόνια θα συνεισφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης άμεσα και έμμεσα, περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ ή 0,4% κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της πόλης και περισσότερες από 1100 θέσεις εργασίας. 

«Στη Θεσσαλονίκη αλλάζει τελείως το παιχνίδι. Οι επενδύσεις επιχειρήσεων του βεληνεκούς της Pfizer παρακολουθούνται από ανταγωνιστές και συνεργάτες και το γεγονός ότι μια τέτοια εταιρεία επενδύει εδώ, το γεγονός ότι αυξάνεται συνέχεια το ύψος της επένδυσής της στη Θεσσαλονίκη, κάνει κι άλλους επενδυτές να σκέφτονται “εδώ αυτοί κάτι έχουν βρει”. Έχω μιλήσει με όλους, Cisco, Amazon, Microsoft, οι οποίοι ρώτησαν για τη δική μας εμπειρία και φυσικά τους είπα πως είμαστε κατενθουσιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουρλά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, στον επιχειρηματικό κόσμο, όλα κρίνονται στα αποτελέσματα.

«Όσο εύκολα επενδύει κάποιος σε μια περιοχή, τόσο εύκολα μπορεί να φύγει, αν δεν έχει αποτελέσματα» είπε.

Η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της

Δήλωσε ωστόσο «πολύ αισιόδοξος και βέβαιος» ότι τα αποτελέσματα θα υπάρξουν και η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει όχι μόνο τις εταιρείες που ήδη ακούγονται, αλλά πολύ περισσότερες. Πρόσθεσε ότι πολλοί θεωρούν ότι η Pfizer κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση στη Θεσσαλονίκη, επειδή ο ίδιος είναι Θεσσαλονικιός. «Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό, αλλά μόνο ως προς το ότι (επειδή είμαι Θεσσαλονικιός) γνώριζα τι υπάρχει στην πόλη σε δυναμικό. Η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της» τόνισε.

Ο κ.Μπουρλά επισήμανε ακόμα ότι ένας από τους τρόπους για να επιλέξει επενδυτής μια περιοχή για να βάλει τα χρήματά του είναι «να αισθάνεται καλοδεχούμενος», να νιώθει ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας στοχεύει στην ανάπτυξη και ότι το περιβαλλοντικό, φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο δεν αλλάζει κάθε πέντε-έξι μήνες. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση το κάνει πάρα πολύ καλά», εκτίμησε.

Κάτοικοι Θεσσαλονίκης έξι στους δέκα εργαζόμενους στο hub

Υπενθύμισε ότι το 60% των εργαζόμενων στο hub της Θεσσαλονίκης αφορά σε κατοίκους της πόλης, το 15% σε Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας, άλλο 15% σε Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 10% κατάγεται από άλλες χώρες.

Διαβεβαίωσε ότι η δημιουργία του δεύτερου hub στη Θεσσαλονίκη, δεν συνεπάγεται μείωση του προσωπικού της Pfizer Hellas στην Αθήνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση η Pfizer, δεν εξετάζει επενδύσεις σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Eπισήμανε, τέλος, ότι το πρώτο hub (ψηφιακής καινοτομίας) της Θεσσαλονίκης έχει μέχρι αυτή τη στιγμή εμπλακεί σε περίπου 200 παγκόσμια πρότζεκτ- με τη χρήση π.χ., αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης- σε διάφορες χώρες, ενώ αναπτύσσει δράση και στον χώρο της κβαντικής υπολογιστικής, που αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και στον οποίο υπάρχει σήμερα πολύ περιορισμένη τεχνογνωσία παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT