Εμβολιασμοί σε ελεύθερη πτώση

Εμβολιασμοί σε ελεύθερη πτώση

Σημαντική μείωση παρατηρείται τον Οκτώβριο, που ξεπερνάει το 50%.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σκληρό πυρήνα όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται έναντι της COVID-19 βρίσκουν πλέον εμπόδιο οι υγειονομικές αρχές της χώρας στην προσπάθεια να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας που θα επιβραδύνει τη διασπορά του ιού. Τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώθηκε σημαντικά και πλέον ο ημερήσιος αριθμός όσων επιλέγουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου είναι μικρότερος από το 50% του αντίστοιχου του Σεπτεμβρίου αλλά και του Αυγούστου! Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ευκολότερα, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και λόγω της επιστροφής στην κανονικότητα με την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά εμβολιασμού για την COVID-19 (data.gov.gr), έως και προχθές είχαν πραγματοποιηθεί 12.331.868 εμβολιασμοί, ενώ τουλάχιστον με μία δόση είχαν εμβολιαστεί 6.512.567 πολίτες, δηλαδή περίπου το 62% του γενικού πληθυσμού ή το 71,3% των ενηλίκων.  

Κατά μέσον όρο τις 12 πρώτες ημέρες του τρέχοντος μηνός πραγματοποιήθηκαν 5.575 (πρώτης δόσης) την ημέρα, έναντι 12.980 τον Σεπτέμβριο.

Από την 1η έως τις 12 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 197.888 εμβολιασμοί (δεν περιλαμβάνονται οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης), εκ των οποίων οι 66.901 ήταν πρώτης δόσης. Τον Σεπτέμβριο έγιναν 725.371 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 389.424 ήταν πρώτης δόσης, και τον Αύγουστο 872.152 (350.572 πρώτης δόσης). Κατά μέσον όρο τις 12 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.575 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα, έναντι 12.980 τον Σεπτέμβριο και 11.686 τον Αύγουστο, ένας μήνας που η προτεραιότητα των περισσοτέρων είναι οι διακοπές του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι οι 5.575 εμβολιασμοί πρώτης δόσης κατά μέσον όρο την ημέρα είναι η χαμηλότερη «επίδοση»που έχει καταγραφεί από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία». Ο πιο παραγωγικός μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν ο Ιούνιος, όταν πραγματοποιήθηκαν 2.793.911 εμβολιασμοί (93.130 κατά μέσον όρο την ημέρα, εκ των οποίων οι 39.707 ήταν πρώτης δόσης), και ακολουθεί ο Μάιος με 2.499.931 εμβολιασμούς (80.643 την ημέρα, 48.207 πρώτης δόσης).

Εμβολιασμοί σε ελεύθερη πτώση-1

Οπως ανέφερε, «έχουμε βγει με μια πολύ εξωστρεφή επιχείρηση. Να πω ότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πρωτοβάθμια να φεύγουν 300 κινητά συνεργεία και να πηγαίνουν σε σπίτια, σε απομακρυσμένες περιοχές. Και πρόσθεσε: «Καλούμε τους δημάρχους ανεξαρτήτως κόμματος, βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Και είναι μια προσπάθεια που δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης. Αφορά όλους να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί»

Νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού έναντι της COVID-19, που εστιάζει κυρίως σε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και εκπαιδευτικούς, τους οποίους παρακινεί να εμβολιαστούν, και για την προστασία της ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής υγείας και ευημερίας των παιδιών έχει ξεκινήσει το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής. Στο σχετικό τηλεοπτικό σποτ, το οποίο προβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα, ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 είναι πολύ περισσότερα από προστασία των ενηλίκων: είναι το μάθημα των παιδιών στο σχολείο, οι αθλητικές τους δραστηριότητες, οι σχολικές εκδρομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή