Θρίλερ με επιθέσεις κατά Κούρδων

Θρίλερ με επιθέσεις κατά Κούρδων

Δύο περιστατικά, σε Πειραιά και Ανάβυσσο, έχουν σημάνει συναγερμό σε Δίωξη Ανθρωποκτονιών, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε έναν δυσεπίλυτο γρίφο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, που προσπαθούν να διαλευκάνουν τα κίνητρα των αιματηρών επιθέσεων εις βάρος κουρδικής καταγωγής Τούρκων υπηκόων, υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, στην Αττική.

Η πρώτη από τις δύο ένοπλες επιθέσεις έγινε το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου στον Πειραιά, με τις σφαίρες των δραστών να τραυματίζουν στα πόδια δύο αδέλφια, 21 και 25 ετών. Η δεύτερη σημειώθηκε ένα μήνα αργότερα, την 7η Οκτωβρίου στην Ανάβυσσο, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό από σφαίρες τριών κουρδικής καταγωγής νεαρών από την Τουρκία και το Ιράκ.

Τυπικά, η Αστυνομία δεν συσχετίζει τα δύο περιστατικά. Στην πράξη, ωστόσο, οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών που ερευνούν την υπόθεση της Αναβύσσου ζήτησαν στη διάρκεια της εβδομάδας να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες της επίθεσης στην Ακτή Μουτσοπούλου, την οποία χειρίζονται οι συνάδελφοί τους από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά.

Διωκόμενοι στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κυρίως επειδή και οι πέντε τραυματίες δηλώνουν υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος, διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η πρώτη επίθεση έγινε το βράδυ της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου. Οι δύο νεαροί κάθονταν σε πεζούλι στην Ακτή Μουτσοπούλου, με τον δράστη να τους αιφνιδιάζει πυροβολώντας τους από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση. Τραυματίστηκαν στα πόδια και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο ένοπλος δεν ήθελε να τους δολοφονήσει αλλά να τους εκφοβίσει και γι’ αυτό οι βολίδες τούς έπληξαν στα πόδια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα δύο αδέλφια είχαν έρθει στην Ελλάδα πριν από 7-8 μήνες και έμεναν μαζί με ομοεθνείς τους, κουρδικής καταγωγής Τούρκους υπηκόους, σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στην περιοχή του Πειραιά. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι δύο τραυματίες είχαν υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο με το επιχείρημα ότι συμμετείχαν στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP και επομένως κινδυνεύουν με βαριές διώξεις σε περίπτωση επιστροφής τους στην Τουρκία.

Υπόνοιες

Τα ίδια επανέλαβαν και μετά την εις βάρος τους επίθεση. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι αστυνομικοί εξέφρασαν αρχικά υπόνοιες για πιθανή ανάμειξη των δύο νεαρών σε υποθέσεις διακίνησης μεταναστών ή ναρκωτικών. Τα δεδομένα πάντως περιπλέχθηκαν μερικές εβδομάδες αργότερα. Αιτία, η νέα επίθεση εις βάρος Κούρδων στην Ανάβυσσο, καθώς και σ’ αυτή την περίπτωση τα θύματα περιγράφονται ως υποστηρικτές και μέλη του HDP. 

Οι τρεις τραυματίες, δύο υπήκοοι Τουρκίας και ένας Ιράκ, ηλικίας 25 έως 30 ετών, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών ενώ βρίσκονταν στη βεράντα μονοκατοικίας που είχαν νοικιάσει μέσω Airbnb, στην οδό Μανόλιας στην Ανάβυσσο. Από βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, στο οποίο έχει καταγραφεί η στιγμή της επίθεσης, προκύπτει ότι οι δύο μαυροφορεμένοι δράστες πλησίασαν πεζή το σπίτι και από μικρή απόσταση άνοιξαν πυρ κατά των τριών νεαρών με δύο πιστόλια. Στο σημείο βρέθηκαν συνολικά 21 κάλυκες, ενώ τα θύματα έχουν δεχθεί τις περισσότερες σφαίρες στην κοιλιά. Μέχρι την Παρασκευή ο ένας από αυτούς παρέμενε σε καταστολή, ενώ οι άλλοι δύο είχαν δώσει μια πρώτη, άτυπη κατάθεση στους αστυνομικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών.

Ηρθαν στη χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο (με διαφορά μερικών ημερών ο ένας από τον άλλο) μέσω Εβρου και συγκεκριμένα από την περιοχή του Σουφλίου. Δήλωσαν μέλη του HDP και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το σπίτι στην Ανάβυσσο είχαν μισθώσει για διάστημα ενός μηνός μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Θα έμεναν εκεί έως ότου διεκπεραίωναν κάποιες δουλειές, όπως φέρονται να δήλωσαν στους αστυνομικούς.

Αίτημα στην Ιντερπόλ

Η δεύτερη επίθεση ενεργοποίησε, εκτός από την Ασφάλεια, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Αντιτρομοκρατική. Πάντως, από μια έρευνα στο πληροφοριακό αρχείο των δύο υπηρεσιών αλλά και από επικοινωνίες των αρμόδιων αξιωματούχων με τις κοινότητες των Κούρδων στην Αττική προέκυψε ότι τα θύματα μπορεί μεν να ήσαν υποστηρικτές ή και μέλη του HDP αλλά δεν βρίσκονταν ψηλά στην ιεραρχία του κόμματος, ούτε κατείχαν κάποια θέση-κλειδί που να δικαιολογεί τη στοχοποίησή τους λόγω της πολιτικής τους δράσης. Αντίθετα, ορισμένες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στην «Κ» ότι σε χρόνο προγενέστερο της επίθεσης είχαν υπάρξει υπόνοιες (και σχετικά πληροφοριακά δελτία) για ανάμειξή τους σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Στο πλαίσιο της έρευνας οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών έχουν, μεταξύ άλλων, απευθύνει αίτημα στην Ιντερπόλ ζητώντας πληροφορίες για τους τρεις τραυματίες που τυχόν υπάρχουν καταχωρισμένες στις βάσεις δεδομένων ξένων διω-κτικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή