ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους: Πολύ πιθανή η τρίτη δόση και στους κάτω των 50 ετών

Τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σύντομα και για τους κάτω των 50 ετών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Θεμιστοκλέους: Πολύ πιθανή η τρίτη δόση και στους κάτω των 50 ετών

Τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σύντομα και για τους κάτω των 50 ετών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αναμένεται η ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά αναμένεται να ανοίξει προς όλους κάποια στιγμή».

Επίσης χαρακτήρισε αναπόφευκτο το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα με το 4ο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί ως αργά το 2022

Επικαλούμενος τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στη χώρα μας, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε πως ο τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι τα εμβόλια. «Ο κορωνοϊός είναι εδώ και δεν θα φύγει», είπε και συμπλήρωσε πως όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο συντομότερα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ποσοστά εμβολιασμού

Διευκρίνισε πως είναι μικρή η διαφορά της Ελλάδας στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξήγησε πως γίνεται συχνά σύγκριση με τις πρώτες χώρες, ενώ η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κοντά σε αυτές. Ωστόσο, τόνισε πως «πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια και να αυξηθούν τα ποσοστά αλλά να μην βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά έχουμε ένα καλό ποσοστό και πάνω σε αυτό πρέπει να προχωρήσουμε. Η διαφορά από τον μέσο όρο της Ε.Ε. είναι 4-5 εκατοστιαίες μονάδες».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.

Τεστ αντισωμάτων

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους συνέστησε στους πολίτες πως πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τεστ αντισωμάτων. «Αν έχουν συμπληρωθεί οι έξι μήνες θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση. Δεν μετράμε και δεν αποφασίζουμε με βάση τα αντισώματα», σημείωσε.