Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Στο επίκεντρο της συνάντησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Στο επίκεντρο της συνάντησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του

Θέματα που αφορούν στην εξειδίκευση του πλαισίου συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Γαλλίας, συζήτησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα που αφορούν στην εξειδίκευση του πλαισίου συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας που απορρέουν από την πρόσφατη συμφωνία των δύο χωρών για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια καθώς και οι τρόποι και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry BURKHARD, στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου με την ευκαιρία της επίσημης διήμερης επίσκεψης του πρώτου στο Παρίσι.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόσκτηση των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE και των Φρεγατών BELH@RRA, καθώς και σε θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών, όπως και παροχής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Φλώρος: Πτήση στους αιθέρες με Rafale

Επίσης, συζητήθηκε η εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των ελληνικών και των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με διεύρυνσή τους στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις και στα διμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας που συμμετέχουν οι δύο χώρες και στις προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσής τους. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών συμφώνησαν όπως το ταχύτερο δυνατό ακολουθήσουν εντατικές επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σύνολο των κοινών δράσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα , όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Συνεργασία για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Στο δείπνο εργασίας συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές, πολυμερές, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική.

Εξάλλου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη με στρατιωτική πτήση στην αεροπορική βάση Saint Dizier, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της και είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε πτήση με μαχητικό RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας σε σχηματισμό δύο διθέσιων αεροσκαφών, στο ένα εκ των οποίων βρισκόταν και ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Παρίσι σμήναρχος Μιχαήλ Πεταλάς.

Κατά την επιστροφή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Παρίσι και κατ’ εντολή του ομολόγου του στρατηγού Thierry BURKHARD, το στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνοδεύθηκε τιμητικά από μαχητικό αεροσκάφος RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Περαιτέρω επισκέφθηκε το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συνοδευόμενος από τον ομόλογό του ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του Στρατηγικού κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της Γαλλίας, ακολούθησε και λεπτομερής ενημέρωσή του επί του συνόλου των τομέων δυνητικής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ είχαν νέα συνάντηση στην οποία προέβησαν σε σύντομη σύνοψη επί του συνόλου των θεμάτων που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν.

Ο στρατηγός Thierry Butkhard απένειμε στον Έλληνα ομόλογο του το Μετάλλιο του Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους σε ειδική τελετή στην οποία παρέστη η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαΐα Μπαλτά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT