Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων

Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση της πανδημία ενόψει χειμώνα κρούουν επιστήμονες και ειδικοί, την ώρα που ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Χθες Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.937 κρούσματα με μόλις 76.793 τεστ. Ανακοινώθηκαν 54 θάνατοι, οι περισσότεροι σε μια μέρα το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 354 ασθενείς.

«Κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στο επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στη χώρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «αμείλικτα» τα νούμερα, εκτιμώντας ότι θα έχουμε περίπου 2.500 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.

Αναφερθείς στα «χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 80», τόνισε ότι «στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν». Υπογράμμισε ότι εάν κατά ένα μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 95% στις ηλικίες άνω των 60, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα.

Αναφερόμενος στις παρελάσεις, είπε ότι δεν θα αφήσουν κάποιο επιδημιολογικό αποτύπωμα αν γίνουν οργανωμένα, ωστόσο το ζήτημα είναι η ατομική συμπεριφορά του καθενός: «Μπορεί σε μια περιοχή να μην γίνουν παρελάσεις, αλλά αν πάμε να γεμίσουμε τις καφετέριες τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα».

Διαβάστε: Ανησυχία για περισσότερα κρούσματα ενόψει παρελάσεων

Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων-1
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σαρηγιάννης: Πρόταση για υποχρεωτικό σελφ τεστ  

Την πρόταση του να πραγματοποιείται υποχρεωτικό σελφ τεστ από όλους τους εργαζομένους ακόμα και από τους εμβολιασμένους, έκανε ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι για τον περιορισμό της πανδημίας χρειάζονται άμεσα μέτρα και η διενέργεια των σελφ τεστ θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ο ίδιος εκτίμησε πως τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 5.000 στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60.

Πρόσθεσε ότι η πορεία του ιού θα είναι αυξητική στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ κάλεσε την τοπική κοινωνία να εμπλακεί στην καμπάνια του εμβολιασμού ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας,

Διαβάστε: COVID-19: Τα δέκα φάρμακα που δίνουν ελπίδα

Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων-2
Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων-3
Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων-4

Έξαρση στην Ευρώπη

Ενώ οι δείκτες της πανδημίας της Covid-19 έμειναν στάσιμοι στην Ευρώπη από τις αρχές Αυγούστου, η περιοχή βιώνει από τις αρχές Οκτωβρίου μια επιδημιολογική έξαρση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των θανάτων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία έως χθες. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 ημερών, περίπου 1.672.000 κρούσματα, δηλαδή κατά μέσο όρο 239.000 την ημέρα, έχουν καταγραφεί στην περιοχή, που περιλαμβάνει 52 χώρες και εδάφη (στα ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία). 

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά 18% αυξημένος σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, και σχεδόν κατά 60% σε σχέση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμενε σταθερός γύρω στα 150.000 κρούσματα κάθε μέρα. Διαβάστε αναλυτικά

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή