Κάθειρξη 15 ετών για την επίθεση με το βιτριόλι

Κάθειρξη 15 ετών για την επίθεση με το βιτριόλι

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ομοφώνως η Εφη Κακαράντζουλα για την αποτρόπαιη πράξη της να ρίξει βιτριόλι, προκαλώντας βαρύτατη αναπηρία, στην Ιωάννα Παλιοσπύρου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, 15 χρόνια κάθειρξη, καταδικάστηκε ομοφώνως, χθες, έπειτα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, η Εφη Κακαράντζουλα για την αποτρόπαιη πράξη της να ρίξει βιτριόλι, προκαλώντας ισόβια βαρύτατη αναπηρία, στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Εφη Κακαράντζουλα κατά το κατηγορητήριο, δεν της αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε εκείνο του πρότερου έντιμου βίου, όπως ζήτησε η υπεράσπισή της διά του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου.

Η δικαστική απόφαση, ηθική δικαίωση για το θύμα, που έχει υποστεί ανήκεστο ψυχική και σωματική βλάβη, κινήθηκε στα ανώτατα όρια που προβλέπει ο νόμος, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η καταδικασθείσα Εφη Κακαράντζουλα θα μείνει στη φυλακή για χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών. Το δικαστήριο επίσης καταδίκασε την κατηγορούμενη σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για το αδίκημα της απείθειας. Η αναντιστοιχία πραγματικής έκτισης της ποινής της με τη βαρύτητα της εγκληματικής πράξης που αναδείχθηκε και σε αυτή την υπόθεση, θέτει εκ νέου προς συζήτηση τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την έκτιση των ποινών, που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ενόψει των επικείμενων αλλαγών στους ποινικούς κώδικες.

Η κάθειρξη 15 ετών που επιβλήθηκε στην καταδικασθείσα «μεταφράζεται» σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών.

Η απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση και λυγμούς από την Ιωάννα Παλιοσπύρου, το δράμα της οποίας έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, στηρίχθηκε στην παραδοχή, που υπογράμμισε στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ότι ο τρόπος της εγκληματικής δράσης της Εφης Κακαράντζουλα και η ποσότητα του οξέος ήταν τέτοια, που δεν καταλείπεται αμφιβολία για την ανθρωποκτόνο πρόθεσή της. Αλλωστε, ο εισαγγελέας, που είχε εύστοχα περιγράψει το στυγερό του εγκλήματος, είχε προσδιορίσει την προσωπικότητα της Κακαράντζουλα σημειώνοντας πως «είχε ποταπά κίνητρα, ανθρωποκτόνο εγωισμό και ηθική μικρότητα».

Ο εισαγγελικός λειτουργός και χθες λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης έκρινε σκόπιμο να επανέλθει μετά τις αγορεύσεις της υπεράσπισης, τονίζοντας και πάλι ότι «η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει, ήταν εκδίκηση που έφθανε μέχρι την αποδοχή του θανάτου». Ο εισαγγελικός λειτουργός στην τοποθέτησή του για την απόρριψη του αιτήματος για αναγνώριση ελαφρυντικών στη δράστιδα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εγκληματική της δράση «φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου».

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου δέχθηκε με ανακούφιση την απόφαση, όπως και οι γονείς της, οι οποίοι συντετριμμένοι παρακολούθησαν τη δίκη σε όλη τη διάρκειά της, ενώ μετά το τέλος της διαδικασίας η ίδια δήλωσε την ικανοποίησή της και την ευγνωμοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη. Φίλες της Ιωάννας Παλιοσπύρου, σε ένδειξη συμπαράστασης για τον αγώνα που δίνει, φόρεσαν μάσκες και βραχιολάκια που έγραφαν «Είμαστε με την Ιωάννα».

Η Εφη Κακαράντζουλα με ψυχρότητα, όπως όλες τις ημέρες της δίκης, άκουσε την απόφαση λίγο πριν οδηγηθεί στα κρατητήρια και από εκεί στη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή