ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα Δωδεκάνησα ρυμουλκείται το πλοίο με τους 450 μετανάστες

Έντονη διαμαρτυρία Ελλάδας σε ΕΕ και Frontex για τη στάση της Τουρκίας

sta-dodekanisa-rymoylkeitai-to-ploio-me-toys-450-metanastes-561562249

Ρυμουλκείται το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει 450 μετανάστες και εξέπεμψε sos ανοιχτά της Κρήτης, από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες μέχρι γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους. 

Το φορτηγό πλοίο με την τουρκική σημαία, θα μεταφερθεί σε νησί των Δωδεκανήσων και οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το πλοίο ξεκίνησε από λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έστειλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.   

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με Frontex και Βρυξέλλες και κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα -βάσει των δεσμεύσεων- θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.