Κορωνοϊός: Μπαράζ ελέγχων στους ανεμβολίαστους, η απάντηση στα «μαύρα» ρεκόρ

Κορωνοϊός: Μπαράζ ελέγχων στους ανεμβολίαστους, η απάντηση στα «μαύρα» ρεκόρ

Ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων από το προσεχές Σάββατο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συντονισμός των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, βρέθηκε στο επίκεντρο νέας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων από το προσεχές Σάββατο και στον απόηχο των «μαύρων» ρεκόρ της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 6.000.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.700 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 59 θάνατοι, ενώ σε 434 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε ακόμη: Σκέρτσος: 600.000 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών – Μεγάλος ο κίνδυνος να νοσήσουν βαριά

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων με επιπλέον περιορισμούς για ανεμβολίαστους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία covid-19, που βρίσκεται σε έξαρση. «Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι «έχει υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ που ανέρχονται σε 1.300».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, «οι περιορισμοί θα αφορούν στους ανεμβολίαστους, καθώς αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και πρέπει να υπάρχουν μέτρα για να τους προστατεύσουν».

Ειδικότερα:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) με δικό τους κόστος.
  • Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιο, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ.

Σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει για την πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων (super market), φαρμακεία και θρησκευτικούς χώρους.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο.

Εντατικοποίηση ελέγχων

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», είπε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει « καμία ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».

Επίσης, αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Οι τιμές των προστίμων: 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων. 

Αναστολή για τους ανεμβολίαστους γιατρούς

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι «το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς θα παραμείνει, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», προσθέτοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί δεν θα μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στο σύστημα».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, παρότι υπάρχει επιδημιολογική έξαρση, δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ότι «το 73% ενηλίκων έχει εμβολιαστεί».

Υπογράμμισε δε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν 30 φορές λιγότερο κίνδυνο από βαριά νόσηση ή νόσηση που θα οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ». Τόνισε μάλιστα ότι «πάνω από το 85% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Νέα καμπάνια εμβολιασμού

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, λέγοντας θα γίνει νέα καμπάνια με αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα και με τηλεοπτικά σποτ με επιστημονικά στοιχεία.

Αποκάλυψε επίσης ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχει περάσει εξάμηνο από την 2η δόση τους.

Απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τέλος, έκανε λόγο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους: Από το Σάββατο θα υπάρξουν νέα μέτρα προσαρμογής, οριζόντια που θα αφορούν όλη την επικράτεια, ανέφερε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή