Κορωνοϊός-ΕΣΥ: Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός-ΕΣΥ: Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία

Με το βλέμμα στραμμένο στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από αυτή τη νέα και πολύ έντονη έξαρση της πανδημίας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από αυτή τη νέα και πολύ έντονη έξαρση της πανδημίας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας. Προς το παρόν η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει διαχειρίσιμη, ωστόσο η ζήτηση για περίθαλψη περιστατικών COVID-19 αυξάνεται, τη στιγμή μάλιστα που τα δεδομένα από τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα και το κενό στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού προϊδεάζουν για ακόμα πιο δύσκολες μέρες.

Διαβάστε επίσης

Η επίμονη και σκληρή μάχη της πανδημίας

Johnson & Johnson: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.150 νέα κρούσματα, αριθμός εξίσου σοκαριστικός με αυτόν της προχθεσινής «μαύρης Τρίτης», ειδικά όταν ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ μικρότερος (232.409 rapid και μοριακά PCR έναντι πάνω από 400.000 προχθές, όταν είχαν καταγραφεί 6.700 κρούσματα). Πάνω από 1.000 νέες διαγνώσεις έγιναν στην Αττική (1.267), 999 στη Θεσσαλονίκη και 427 στη Λάρισα. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και σε Αχαΐα (238), Μαγνησία (234), Σέρρες (153), Ημαθία (134), Εβρο (129), Τρίκαλα (121), Κοζάνη (116), Μεσσηνία (103), Ιωάννινα (100). Ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) για την επικράτεια παραμένει πάνω από τη μονάδα (1,12), ενώ συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό θετικότητας, που από 1,3% που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου έφτασε το 2% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θύματα της νόσου.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 431 ασθενείς. Και χθες παρατηρήθηκε πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων λόγω ίασης των ασθενών. Προοδευτικά ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων λόγω ίασης, γεγονός που μεταφράζεται σε πίεση στο ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια. Ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια ήταν 1,62, όταν στις αρχές Οκτωβρίου ήταν 1,3. Ετσι, πλέον τα ποσοστά κάλυψης ανά την επικράτεια είναι 83,7% για τις κλίνες Εντατικής COVID και 48,1% για τις απλές κλίνες COVID.

Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία) χθες νοσηλεύονταν 152 ασθενείς με COVID-19 σε ΜΕΘ και 807 ασθενείς σε απλές κλίνες. Ειδικά για τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας (καλύπτουν ένα μέρος της Θεσσαλονίκης και τη Δυτική Μακεδονία), ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 στις ΜΕΘ έφτασε τους 92, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός του τελευταίου διμήνου. Αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών παρατηρείται και σε περιοχές της χώρας που έως πρόσφατα είχαν καλή επιδημική εικόνα. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου νοσηλεύονταν 206 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 24 σε ΜΕΘ COVID, όταν στα μέσα Οκτωβρίου νοσηλεύονταν περίπου 150 ασθενείς σε απλές κλίνες και 15 σε ΜΕΘ.

Αντίστοιχα, στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας νοσηλεύονταν προχθές 327 ασθενείς και το ποσοστό κάλυψης των κλινών ήταν στο 55,3%, όταν μία εβδομάδα πριν ήταν στο 31,7% με 237 νοσηλείες περιστατικών COVID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή