Κορωνοϊός: Μπαράζ ελέγχων – Πρόστιμα 147.450 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε οκτώ επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Μπαράζ ελέγχων – Πρόστιμα 147.450 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε οκτώ επιχειρήσεις

Συνολικά 87.969 ελέγχους διενήργησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την Τετάρτη, καταγράφοντας 343 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων για τον κορωνοϊό

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 87.969 ελέγχους διενήργησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την Τετάρτη, καταγράφοντας 343 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 147.450 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε οκτώ επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (79.285).

Κυριότερες παραβάσεις:

 1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων
 2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
 3. Παραβίαση καραντίνας.
 4. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης  χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Περιφέρεια Αττικής

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο  ύψους 300€ έκαστος.    
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους που θα οριστεί με απόφαση Υπουργού σε ένα φαρμακείο για μη ανάρτηση τιμοκατάλογου με τις ανώτατες τιμές για τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Υπουργικής Απόφασης 98491/2021 (ΦΕΚ 4181/9.09.21 Β’ ΤΕΥΧΟΣ)
 • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους που θα οριστεί με απόφαση Υπουργού σε ένα διαγνωστικό – θεραπευτικό κέντρο για μη ανάρτηση τιμοκατάλογου με τις ανώτατες τιμές για τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Υπουργικής Απόφασης 98491/2021 (ΦΕΚ 4181/9.09.21 Β’ ΤΕΥΧΟΣ)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο  συνολικού  ύψους 2.000€ σε  κατάστημα   υγειονομικού ενδιαφέροντος  και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο  συνολικού  ύψους 25.000€ σε  κατάστημα   υγειονομικού ενδιαφέροντος  και αναστολή λειτουργίας επιπλέον δεκαπέντε ημερών για παραβίαση της  αναστολή λειτουργίας.
 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ σε τρεις επιχειρήσεις για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Δυτικής  Μακεδονίας

 • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο  συνολικού  ύψους 2.000€ σε  κατάστημα   υγειονομικού ενδιαφέροντος  και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο ύψους 300€ έκαστος.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών έκαστο για εξυπηρέτηση πελατών  χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο  ύψους 300€ έκαστος.

Επικράτεια

 • Η (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πραγματοποίησε 44 ελέγχους σε αντικείμενα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
 • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε δέκα αντικείμενα.
 • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν 122 φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά 37 φυσικών προσώπων με την εφαρμογή Covid FGR.
 • Τα κλιμάκια της ΕΑΔ στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) και λοιπές προνοιακές δομές πραγματοποίησαν έλεγχο σε μία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) στο ΝΠΔΔ Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Σε σύνολο 72 εργαζομένων, οι 66 διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (65 πιστοποιητικό εμβολιασμού και 1 νόσησης) ήτοι ποσοστό 91,67%. Ένας εργαζόμενος έχει υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης και είναι σε αναμονή απάντησης ενώ, πέντε εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
 • Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, ενώ του συνόλου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους ΕΕ από τον υπεύθυνο της Μ.Φ.Η.
 • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε (5) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τρεις παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Τετραψήφιο 1520

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 223 κλήσεις, που αφορούσαν:

 • σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και
 • καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την ΕΑΔ, οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή