Μ. Θεοδωρίδου: Κανένας κίνδυνος για τις εγκύους από τα εμβόλια

Μ. Θεοδωρίδου: Κανένας κίνδυνος για τις εγκύους από τα εμβόλια

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα είτε άμεσα είτε μελλοντικά, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου που αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα εμβολιασμός και εγκυμοσύνη.

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή» για τις εγκύους, ακόμα και αν αυτά γίνουν στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ο φόβος της πραγματικότητας θα βοηθήσει ώστε να πειστούν οι διστακτικοί», σημειώνοντας ότι μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται έγκυες, θηλάζουσες και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

«Οι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές», είπε και τόνισε ότι καθόλη τη διάρκεια της κύησης αλλά και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, οι έγκυες θεωρούνται σαν να είναι άτομα με υποκείμενο νόσημα

«Θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το μωρό τους σε κίνδυνο», είπε, τονίζοντας ότι «τα εμβόλια συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν», καθώς δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα».

Γνωστοποίησε δε ότι οι έγκυες με covid έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες διαταραχές, υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι ίδιες «κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα αντισώματα που αποκτούνται μετά τον εμβολιασμό της εγκύου, προστατεύουν και το νεογνό

«Οι έγκυες πρέπει να ρωτούν τους γυναικολόγους τους» και να πράττουν αναλόγως, συμπλήρωσε.

Τρίτη δόση

Εξηγώντας γιατί θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι παραμένει σημαντική, καθώς προστατεύει από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Όπως πρόσθεσε, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό και η τρίτη δόση είναι πιο σημαντική για τα άτομα μεγάλης ηλικίας. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι λάθος κάποιος να θεωρεί ότι μετά την παρέλευση των έξι μηνών που έχει κάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, είναι στην ίδια κατάσταση με κάποιον ανεμβολίαστο.

«Δεν είναι έτσι», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η τρίτη, αναμνηστική δόση, στοχεύει στην μεγαλύτερη ανοσία και στην μακρύτερη διάρκεια της προστασίας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε όσους εμβολιασμένους αναβάλλουν την τρίτη δόση, καθώς εκτιμούν ότι έχουν αντισώματα.

Όπως εξήγησε, τα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία και υπάρχει ο κίνδυνος να παραπλανήσουν κάποιον εμβολιαζόμενο που νομίζει ότι έχει ικανά αντισώματα που να τον προστατεύσουν από την λοίμωξη. 

Επεσήμανε για μία ακόμη φορά την μεγάλη αξία του εμβολιασμού σε ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένο ανοσολογικό προφίλ και τους ανοσοκατασταλμένους. Όπως τόνισε, είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά τα άτομα να μην έχουν αναπτύξει αντισώματα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, και για αυτούς η τρίτη δόση είναι μονόδρομος

Ο κύριος στόχος

Στο ερώτημα «ακούγοντας την επιστήμη, μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας;», κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν, η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια, μιλώντας για τους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος από εδώ και στο εξής, είπε ότι ο κύριος στόχος παραμένει ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση στα άτομα που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και η αναμνηστική δόση, σε όσους πρέπει αλλά δεν την έχουν κάνει ακόμη. 

Όπως παραδέχτηκε, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους, γι’ αυτό και η προσπάθεια θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση. 


Αύξηση 185% στα ραντεβού 1ης δόσης

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για 1η δόση, δηλαδή μια αύξηση κατά 185% στα ραντεβού, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια αύξηση 200% στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, καθώς κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «ξεπεράσαμε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.715.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί στο 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού». Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 69,2% στον γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο.

«Πάνω από 6.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 61,2% του γενικού πληθυσμού και 70,2% του ενήλικου», στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών στους εμβολιασμούς, στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στη 17η στους εμβολιασμούς με τη μια δόση», είπε.

Τα κρούσματα

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 7.335 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 65 θάνατοιΔιασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 477 ασθενείς.

Διαβάστε αναλυτικά


Ειδήσεις σήμερα:

COP26: Πρωτότυπο «καμπανάκι» από τον ΥΠΕΞ του Τουβαλού για την κλιματική αλλαγή

Κλιματική κρίση: Μειώθηκε η παραγωγή κρασιού λόγω καιρού

Κρυφές αλήθειες πίσω από την «αργκό» της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή