Ανοιχτά Ιατρεία Πόνου: Παρηγορική φροντίδα σε όλους

Ανοιχτά Ιατρεία Πόνου: Παρηγορική φροντίδα σε όλους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα «Ισότητα στην Παρηγορική Φροντίδα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» στέλνουν, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, οι ειδικοί επιστήμονες. Στο πλαίσιο της σημερινής ξεχωριστής ημέρας, τα ιατρεία πόνου σε 62 νοσοκομεία και μονάδες υγείας από όλη τη χώρα θα συντονιστούν ώστε να δέχονται ασθενείς ταυτόχρονα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη λίστα των ιατρείων πόνου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Τα ιατρεία πόνου

Εκκληση της ΠΑΡΗΣΥΑ για στήριξη των μονάδων με στόχο την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση.

Παράλληλα, με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει υπογραφές σε μια επιστολή που ήδη έχουν υπογράψει εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και των ασθενών και η οποία αφορά τη στήριξη των ιατρείων. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας λειτουργούν εδώ και χρόνια χάρη στην επιμονή, την ευαισθησία και την εθελοντική εργασία εξειδικευμένων λειτουργών υγείας. Είναι τα ιατρεία στα οποία ακουμπούν τον πόνο, την αγωνία και συχνά την απελπισία τους οι πάσχοντες από σοβαρό “υποφέρειν”, εκεί που εκατοντάδες συνάνθρωποί μας κάθε χρόνο ξαναβρίσκουν το χαμόγελό τους». Και τονίζεται ότι «η εμπειρία από την πανδημία COVID-19, ωστόσο, μας έδειξε περίτρανα ότι κανένας υγειονομικός θεσμός δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στον ηρωισμό, ακόμη κι όταν αυτός φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας. Η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε τη θεραπεία του πόνου και την παρηγορική φροντίδα ως έναν από τους τομείς που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης παγκοσμίως. Το αθέατο κόστος της πανδημίας το πλήρωσαν και το πληρώνουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι πάσχοντες από καρκίνο, από ρευματολογικά, καρδιολογικά, νεφρολογικά, νευρολογικά και άλλα νοσήματα, με άλλα λόγια όλος ο ευάλωτος πληθυσμός που χρήζει θεραπείας πόνου και παρηγορικής αγωγής. Δυστυχώς, εγκαταλείψαμε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες έμειναν αβοήθητες να πάσχουν από σοβαρό σωματικό και ψυχικό “υποφέρειν”».

Συνεργασίες

Η ΠΑΡΗΣΥΑ ζητεί άμεσα να συμπεριληφθούν τα ιατρεία πόνου στη νομοθεσία, στα εθνικά προγράμματα και στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα και τεχνολογίες θεραπείας πόνου και παρηγορικής φροντίδας όλων όσοι το έχουν ανάγκη σε κάθε γωνιά της χώρας και να θεσμοθετηθεί η συνεργασία της πολιτείας με πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά κέντρα και πανεπιστημιακά νοσοκομεία προκειμένου να περιλάβουν τη συστηματική εκπαίδευση και έρευνα στην παρηγορική φροντίδα.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή