Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που προκάλεσε το επεισόδιο στο Μαξίμου

Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που προκάλεσε το επεισόδιο στο Μαξίμου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνώριμη από παλαιότερη δράση της είναι η 61χρονη δημοσιογράφος Ινγκενμποργκ Μπέγκελ που προκάλεσε αρκετή αναστάτωση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Ειδικότερα, η 61χρονη ανταποκρίτρια είχε συλλφθεί στις 13 Ιουνίου 2021 με την κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα» και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι της, στην Ύδρα.

Τότε -σύμφωνα με τον Guardian- η ίδια ανέφερε ότι συνελήφθη μετά από καταγγελίες ντόπιων που ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία ενός 23χρονου από το Αφγανιστάν στο σπίτι της.

«Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιο είδος θανατηφόρου τρομοκράτη. Δεν με άφησαν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου», είχε δηλώσει τότε η Μπέγκελ, ισχυριζόμενη ότι η αρχική αίτηση ασύλου στην Ελλάδα από τον 23χροο απορρίφθηκε λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του.

Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που προκάλεσε το επεισόδιο στο Μαξίμου-1

Το «επεισόδιο» στο Μαξίμου

Σημειώνεται πως η Ολλανδή δημοσιογράφος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για «παράνομες επαναπροωθήσεις» και τον Ολλανδό ηγέτη για άρνηση φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα, η Μπέγκελ ανέφερε: «κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε για τις επαναπροωθήσεις, να ψεύδεστε για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Παρακάλω μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τη δική μου και όλων των δημοσιογράφων του κόσμου γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις. Και εσέις συνεχίζετε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι κατάχρηση ναρκισσισμού. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους μας, περιμέναμε 6 χρόνια και δεν έγινε τίποτα και τώρα κάνω παράνομα, σκληρά και βάρβαρα pushbacks (επαναπροωθήσεις)”».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Μαρκ Ρούτε και τον ρώτησε για το ποιες θα πρέπει να είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, η οποια -όπως είπε- είναι συνυπεύθυνη για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πρόσθεσε πως πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και η κυβέρνηση το αρνείται.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, φανερά εκνευρισμένος, τόνισε: «Γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθέως ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε εμένα ή ελληνικό λαό σε αυτό το κτίριο».

«Δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες , 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι’ αυτό αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή