Εμβολιασμός: Σημαντική αύξηση στα ραντεβού

Εμβολιασμός: Σημαντική αύξηση στα ραντεβού

Το ότι η επιστροφή σε μια καθημερινότητα χωρίς τον φόβο του κορωνοϊού και δίχως περιορισμούς περνάει από τον εμβολιασμό αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι πολίτες, που σπεύδουν έστω και καθυστερημένα να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβόλιο.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι η επιστροφή σε μια καθημερινότητα χωρίς τον φόβο του κορωνοϊού και δίχως περιορισμούς περνάει από τον εμβολιασμό αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι πολίτες, που σπεύδουν έστω και καθυστερημένα να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβόλιο. Και τη Δευτέρα, ακολουθώντας την τάση των τελευταίων ημερών, προγραμματίστηκαν περισσότερα από 40.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης, όταν την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου είχαν κλειστεί συνολικά 60.000 ραντεβού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα επτά στα δέκα άτομα άνω των 12 ετών (ποσοστό 71,4%) έχουν εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2, ενώ για τα άτομα άνω των 50 ετών το σχετικό ποσοστό είναι 80,5%.

Τη Δευτέρα προγραμματίστηκαν περισσό- τερα από 40.000 ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου, όταν όλη την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου είχαν κλειστεί 60.000 ραντεβού.

Μείγμα μέτρων

Η περαιτέρω αύξηση αυτών των ποσοστών εκτιμάται ότι θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για πολλές απώλειες ζωών λόγω της νόσου και θα καθορίσει ένα νέο μείγμα μέτρων για την καθημερινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχοντας πετύχει ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού και βασιζόμενο σε μια εξαιρετικά καλά οργανωμένη επιτήρηση της επιδημίας από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του κράτους, έχει άρει όλους τους περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό από τις 19 Ιουλίου.

«Τα βλέμματα των επιδημιολόγων είναι στραμμένα στην εξέλιξη της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθότι φαίνεται ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια ισορροπία ελέγχου της επιδημίας μέσω ικανοποιητικών επιπέδων εμβολιασμού», επισημαίνουν σε άρθρο τους οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος. Οπως σημειώνουν, «Η επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο από την “ημέρα ελευθερίας” δείχνει μια σταθερότητα με διακυμάνσεις, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει σημαντική μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων. Αυτές είναι πρώιμες ενδείξεις ότι στην πρώτη χειμερινή περίοδο και απουσία περιορισμών σε μια χώρα με ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού, η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να ελεγχθεί ικανοποιητικά». Αξίζει να τονισθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου (coronavirus.data.gov.uk), έως και την περασμένη Κυριακή έστω μία δόση του εμβολίου είχε λάβει το 87,4% των ατόμων άνω των 12 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή