«Η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος-πειρατής»

«Η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος-πειρατής»

Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση πέρασε χθες το Λιμενικό Σώμα έναντι των ισχυρισμών από τουρκικής πλευράς αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές. Αφορμή αποτέλεσε περιστατικό που εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 8 π.μ. ανατολικά της Λέσβου.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση πέρασε χθες το Λιμενικό Σώμα έναντι των ισχυρισμών από τουρκικής πλευράς αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές. Αφορμή αποτέλεσε περιστατικό που εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 8 π.μ. ανατολικά της Λέσβου. Τι ακριβώς συνέβη; Φουσκωτή βάρκα με περίπου 35 μετανάστες αποπειράθηκε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς. Το συμβάν βιντεοσκόπησαν στελέχη του Λιμενικού δημοσιοποιώντας το στην επίσημη ιστοσελίδα του Σώματος. Αξιοποιώντας, μάλιστα, τη συγκυρία σε γραπτή δήλωση προχώρησε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Για άλλη μία φορά η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος-πειρατής στο Αιγαίο», ανέφερε.

Το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 8.15 το πρωί, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε με τη χρήση θερμικών καμερών και ραντάρ βάρκα με μετανάστες να κινείται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με κατεύθυνση τη συνοριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας. Εκτός της φουσκωτής βάρκας, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους διέκρινε σε κοντινή απόσταση και μια τουρκική ακταιωρό. Μέσω ασυρμάτου (VHF) τα στελέχη του Λιμενικού κάλεσαν το πλήρωμα της ακταιωρού να ανακόψει την πορεία της βάρκας και να περισυλλέξει τους μετανάστες, χωρίς, όπως περιγράφουν τα στελέχη του Σώματος, να υπάρξει ανταπόκριση.

Φουσκωτή βάρκα με περίπου 35 μετανάστες αποπειράθηκε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς.

Επειτα από αυτό, πήραν εντολή να πάνε στο σημείο ακόμα δύο σκάφη του Λιμενικού, ενώ και από τουρκικής πλευράς προσέγγισε και δεύτερη ακταιωρός. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στο διάστημα που ακολούθησε τα στελέχη του Λιμενικού καλούσαν συνεχώς τους Τούρκους συναδέλφους τους να εμποδίσουν τη βάρκα με τους μετανάστες να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παρ’ όλες τις οχλήσεις μέσω ασυρμάτου, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τα πληρώματα των δύο ακταιωρών.

Πραγματοποιώντας μανούβρες και χειρισμούς, τα τρία σκάφη του Λιμενικού εμπόδισαν το φουσκωτό με τους μετανάστες να μπει στην ελληνική επικράτεια. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος, μάλιστα, η μία ακταιωρός μπήκε ανάμεσα στα σκάφη του Λιμενικού προκειμένου, όπως εκτιμάται από Ελληνες αξιωματούχους, να προκαλέσει σύγχυση στα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού και τελικά η βάρκα με τους μετανάστες να μπει στα ελληνικά ύδατα. Αυτό τελικά δεν συνέβη και περίπου 40 λεπτά μετά την έναρξη του επεισοδίου, τα πληρώματα των τουρκικών ακταιωρών προχώρησαν στην περισυλλογή των αλλοδαπών και τη μεταφορά τους πίσω στις τουρκικές ακτές.

«Σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης. Το συμβάν καταγράφηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Λιμενικού, πρακτική που έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν και οι τουρκικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι πριν από το συγκεκριμένο συμβάν, ακόμα μία βάρκα με μετανάστες είχε εντοπιστεί να πλέει στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λέσβου. Πηγές του Λιμενικού αναφέρουν ότι υπήρξε έγκαιρος εντοπισμός της, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εισέλθει στα ελληνικά ύδατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή