Βαρθολομαίος: Άναψε πράσινο το Φανάρι για επίσκεψη στην Αθήνα

Βαρθολομαίος: Άναψε πράσινο το Φανάρι για επίσκεψη στην Αθήνα

«Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί», διαμηνύει το Φανάρι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Φανάρι όσον αφορά τη νέα κρίση που εκδηλώθηκε με επίκεντρο την υπόθεση Προμπονά. Ωστόσο, στο πρόγραμμα του κ.κ. Βαρθολομαίου αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις, και πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέφεραν χθες ότι επανεξετάζεται η επίσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο των Αθηνών, όπου –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– πρόκειται να του απονεμηθεί, έπειτα από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ο τιμητικός τίτλος του «Ευκλεούς Αθηναίου».

Από την πλευρά του Φαναρίου επιβεβαιώνεται η σφοδρή ενόχληση που προκλήθηκε για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών η χρήση των δύο ναών του κτήματος Προμπονά, καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών, για διάστημα 50 ετών. Μάλιστα, από το περιβάλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιγράφεται ως «πολύ έντονος» ο διάλογος ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και στον στενό συνεργάτη του κ.κ. Βαρθολομαίου, μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε για να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια του Φαναρίου για τις εξελίξεις. «Εφτασαν κάποια στιγμή στα όρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αλλωστε, και από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής δίδεται ανάλογο κλίμα και εξ αυτού και όσων ειπώθηκαν προέκυψε η αίσθηση στην Αθήνα ότι είναι πιθανό να ματαιωθεί η επίσκεψη. Ωστόσο, φαίνεται πως στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν επιθυμούν να διαταραχθεί ο εορταστικός χαρακτήρας της επίσκεψης και η τιμή στο σημαντικό ορόσημο της συμπλήρωσης 30 ετών από την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ακατάλληλη στιγμή

Επανεξετάζεται η μετάβαση του κ.κ. Βαρθολομαίου στο δημαρχιακό μέγαρο, έπειτα από την κρίση που ξέσπασε με επίκεντρο την υπόθεση Προμπονά.

Πάντως, σε σχέση με αυτό, πέραν της ουσίας, που αφορά την τύχη των ναών του κτήματος Προμπονά, η ενόχληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνδέεται και με την επιλογή του χρόνου που προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς αφήνονται υπονοούμενα για κινήσεις που πιθανόν είχαν σαν στόχο να «χαλάσουν» το πανηγυρικό κλίμα της επίσκεψης του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα. Μάλιστα, επιβεβαιώνεται ότι το Φανάρι, μόλις πληροφορήθηκε ότι προγραμματιζόταν συζήτηση του θέματος παραχώρησης χρήσης των ναών στο δημοτικό συμβούλιο, παρενέβη για να μην προχωρήσει η συζήτηση. Υπήρξε προς τούτο επίκληση και της προγραμματισμένης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, με την επισήμανση ότι η απόφαση θα μπορούσε να μετατεθεί για μεταγενέστερο χρόνο. «Πρόκειται για πανηγυρική επίσκεψη, με αφορμή τα 30 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, και όχι για επίσκεψη διευθέτησης εκκλησιαστικών θεμάτων», ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε.

Ωστόσο, τελικά οι διαδικασίες προχώρησαν, με την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου να θεωρεί ότι αυτό έγινε και εξαιτίας συνεχών πιέσεων από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα ενόψει της προγραμματισμένης για τις 20 Νοεμβρίου επίσκεψης φορτίστηκε αρνητικά από την υπόθεση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή