Κορωνοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται για ανεμβολίαστους, τρίτη δόση

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται για ανεμβολίαστους, τρίτη δόση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκείς είναι οι ζυμώσεις σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο για τη διαχείριση της πανδημίας, με αρκετά σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι για ένα πιθανό νέο πλέγμα μέτρων.

Υπό αυτό το δεδομένο, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, που σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Μαξίμου, θα διαμορφώσουν τις επόμενες κινήσεις, πάντα με βασικό άξονα τους ανεμβολίαστους πολίτες.  

Τα σενάρια για νέα μέτρα 

Από την πλευρά τους, πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η στρατηγική που έχει χαραχθεί είναι σταθερή και δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, πέραν των όσων έχουν εφαρμοστεί. Όπως σημειώνεται, υπάρχει μεν μια πίεση από ορισμένους ειδικούς για επιπλέον περιορισμούς, ωστόσο αναμένεται η πρόταση της επιτροπής τις προσεχείς ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μέτρα όπως η διπλή μάσκα δεν τίθενται υπό συζήτηση και το μόνο που – προσώρας – εξετάζει η κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο θέσπισης κυλιόμενου ωραρίου στο Δημόσιο. 

Πάντως, από την πλευρά του, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open, o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως η κυβέρνηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας πως δεν αποκλείεται καμία περαιτέρω παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Ερωτηθείς αν βρίσκεται στο τραπέζι lockdown για τους μη εμβολιασμένους, κατά το πρότυπο της Αυστρίας, ανέφερε ότι τα όποια μέτρα «είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά», δεδομένου -όπως εξήγησε- ότι η πίεση στο ΕΣΥ προκύπτει από ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είπε επιπλέον ότι, ως προς τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, όσο περιοριστικό κι αν είναι.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συζητά αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους. Αυτά θα συζητηθούν και στην επιτροπή των ειδικών που θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη». Διευκρίνισε, δε, ότι «παρακολουθούμε τα κρούσματα που θα έρθουν. Παρά την αύξηση, υπάρχουν κάποια πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς φαίνεται πως τα κρούσματα εμφανίζουν μία σταθεροποίηση. Ωστόσο χρειάζεται παρακολούθηση».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δεν απέκλεισε να ζητηθούν περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους, παραπέμποντας, με τη σειρά της, στις εισηγήσεις της επιτροπής.

Για εμβολιασμό και τρίτη δόση 

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εμβολιασμών και ιδιαίτερα της τρίτης δόσης, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η «εκστρατεία πειθούς», ειδικά στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει ούτε πρώτη δόση και στους άνω των 65 για τους οποίους εκκρεμεί η τρίτη δόση. 

Τονιζόταν, πάντως, ότι δεν προβλέπεται υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση, αλλά αυτό που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα να λήγει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλειόταν, εφόσον περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα (χωρίς να διευκρινίζεται πόσο) για έναν πολίτη χωρίς να κάνει την ενισχυτική δόση, να υποστεί περιορισμούς, χωρίς πάντως να θεωρείται ανεμβολίαστος.  

Μέσα στην εβδομάδα η επιστράτευση

Σε ό,τι αφορά την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Πλέυρης, στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ότι επιθυμία είναι να εξαντληθεί η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής. Πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών, συμπληρώνοντας πάντως ότι ήδη οι σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί.

«Είμαστε έτοιμοι μέσα στην εβδομάδα να καλύψουμε τα κενά, πρώτα σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα, αλλά προτιμούμε τη συνεργασία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «σήμερα – αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής».

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Αυστρία: Lockdown για δύο εκατ. ανεμβολίαστους από σήμερα

⇒ Σε κλοιό το ΕΣΥ, στα όριά τους ΜΕΘ και υγειονομικοί

⇒ «Ρωγμές» στο τείχος των ανεμβολίαστων

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή