Κορωνοϊός: Εύθραυστη σταθεροποίηση κρουσμάτων – Εκτιμήσεις για επανάκαμψη του πανδημικού κύματος

Κορωνοϊός: Εύθραυστη σταθεροποίηση κρουσμάτων – Εκτιμήσεις για επανάκαμψη του πανδημικού κύματος

Παρά την πτωτική πορεία, αναμένεται επανάκαμψη του πανδημικού κύματος

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί γιατροί το ενδεχόμενο μιας νέας κορύφωσης στον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτό το πανδημικό κύμα που προς το παρόν εμφανίζει μια εύθραυστη εικόνα σταθεροποίησης.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι εδώ και πέντε ημέρες έχουμε μια σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα. Κατά πόσον αυτό θα διατηρηθεί δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Ενδεχομένως να δούμε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων, και μάλιστα σύντομα, όσο ο αριθμός των πολιτών που συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους αυξάνεται», επισημαίνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, οι παράγοντες που σε αυτή τη φάση καθορίζουν το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κύμα είναι το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού με την πρώτη αλλά και την τρίτη δόση, ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων, αλλά και η μεγαλύτερη ανοσοποίηση του πληθυσμού λόγω των πολλών μολύνσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων, αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον άλλο ένα δεκαήμερο, καθώς η κάθε έξαρση της πανδημίας σε κρούσματα αποτυπώνεται σε πίεση στο ΕΣΥ σχεδόν δύο εβδομάδες μετά.

«Πριν από λίγες ημέρες είδαμε την κορυφή του κύματος με κατά μέσον όρο 6.740 ημερήσια κρούσματα το τελευταίο επταήμερο. Τώρα είμαστε σε μια πτωτική πορεία, αλλά με βάση το προγνωστικό μας μοντέλο θα έχουμε μια επανάκαμψη του κύματος, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι και η τελική περίπου στις 3 Δεκεμβρίου, όπου θα καταγραφούν κατά μέσον όρο 7.000 κρούσματα ημερησίως», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Και συνεχίζει: «Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσουμε τον αριθμό των τεστ στα επίπεδα που είναι σήμερα και θα συνεχιστούν και οι εμβολιασμοί».

Ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον άλλο ένα δεκαήμερο ακόμη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης, επισημαίνει ότι «αυτό που ενδιαφέρει να δούμε το επόμενο διάστημα είναι γύρω από ποιο επίπεδο θα σταθεροποιηθεί η ταλάντωση των ημερήσιων κρουσμάτων. Το υπολογίζουμε στα 7.000 κρούσματα. Και έχει σημασία να δούμε κατά πόσο τα μέτρα που είναι τώρα σε ισχύ θα αποδώσουν. Στο παρελθόν σε δύο με τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των μέτρων είχαμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Τώρα έχουμε μια σειρά μέτρων που εκτιμάται ότι έχουν μικρή επίπτωση στον έλεγχο της πανδημίας και χρειάζονται πολλαπλά μέτρα για να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που επέφεραν στο παρελθόν. Και το επόμενο που είναι σημαντικό να κατανοηθεί είναι ότι πλέον είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλές εστίες μόλυνσης, σε σχέση με το παρελθόν που δεν τις είχαμε λόγω του lockdown και έτσι η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με τον ιό έχει αυξηθεί πολύ. Βλέπουμε μια αύξηση στους εμβολιασμούς και αυτό είναι θετικό. Εάν οι εμβολιασμοί αυξηθούν κατά 10%, τότε αυτό θα έχει πολλαπλή επίπτωση στον αριθμό των νοσηλειών, δηλαδή θα οδηγήσει σε κατά 30% ή 40% μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία», σημειώνει ο καθηγητής.  

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.950 νέα κρούσματα COVID-19 (σύνολο εργαστηριακών τεστ: 107.798). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 551. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365.

Επιστράτευση γιατρών

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών είναι η κυβέρνηση. Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τους Ιατρικούς Συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας να πείσουν τουλάχιστον 100 ιδιώτες γιατρούς, αναισθησιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς ιατρούς και καρδιολόγους, να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ. Η σχετική διορία έληξε χθες αργά το βράδυ, με το ενδιαφέρον των ιδιωτών να είναι σχεδόν μηδαμινό (μόλις 20 γιατροί είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν έως χθες το πρωί), γεγονός που οδηγεί πιθανότατα από σήμερα στη διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών γιατρών και η οποία θα έχει ολοκληρωθεί κατά τα μέσα της εβδομάδας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή