Ασφαλείς οι ορμονοθεραπείες

Ασφαλείς οι ορμονοθεραπείες

Καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα από τη σχεδόν τριακονταετή παρακολούθηση 1,8 εκατ. γυναικών από όλο τον κόσμο, που έχουν λάβει θεραπείες γονιμότητας.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικά είναι τα αποτελέσματα από τη σχεδόν τριακονταετή παρακολούθηση 1,8 εκατ. γυναικών από όλο τον κόσμο, που έχουν λάβει θεραπείες γονιμότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη του Fetal Medicine Foundation του King’s College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility 2021 και παρουσιάστηκε στο ευρύ ελληνικό κοινό στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας στην Κρήτη, δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που έλαβαν φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για υπογονιμότητα σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν. Η επιστημονική ομάδα επεξεργάστηκε στοιχεία από είκοσι μελέτες και ανέλυσε δεδομένα από 1,8 εκατ. γυναίκες, από δεκαπέντε χώρες, σε διάστημα, κατά μέσον όρο, 27,1 ετών από τη χρονική περίοδο που ακολούθησαν κάποιο σχήμα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μελέτη καταλήγει ότι η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στην παραπάνω κατηγορία γυναικών δεν διαφέρει σε συχνότητα από αυτή στον γενικό πληθυσμό. Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου αξιολόγησαν εάν τα φάρμακα γονιμότητας που χρησιμοποιούνται τακτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά ομάδες γυναικών που έλαβαν συγκεκριμένα φάρμακα ή συνδυασμό αυτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα μετα-ανάλυση δεδομένων στον συγκεκριμένο τομέα, που θίγει ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και το είδος του καρκίνου που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες. Η σύνδεση των θεραπειών υπογονιμότητας με τη μελλοντική εμφάνιση καρκίνου του μαστού αποτελεί κοινή αγωνία μεταξύ όσων ακολουθούν θεραπείες, ενώ συχνά γίνεται τροχοπέδη για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια, που τελικά δεν προχωρούν σε εξωσωματική.

«Οι γυναίκες οι οποίες είναι κάτω των 50 ετών και κάνουν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα ή προγεστερόνη, είτε για λόγους υπογονιμότητας, είτε εξαιτίας πρόωρης εμμηνόπαυσης, δεν έχουν λόγους να ανησυχούν. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση τους δεν αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού», υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Ιπποκράτης Σαρρής, διευθυντής της κλινικής King’s Fertility και επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής του King’s College London, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Immune Recognition ΙΚΕ, spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, και με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Ασκησης στην Ιατρική. Ο Yusuf Beebeejaun, ερευνητής και κλινικός γιατρός της κλινικής King’s Fertility και του King’s College London, τόνισε ότι «αυτή η ανάλυση όχι μόνο περιλαμβάνει 1,8 εκατ. γυναίκες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συμπεριελήφθησαν γυναίκες από δεκαπέντε διαφορετικές χώρες. Το γεγονός αυτό κάνει τα ευρήματα πιο γενικευμένα και πολύ αξιόπιστα. Αφορά τόσο τις Ελληνίδες όσο και όλες τις γυναίκες, όπου και αν κατοικούν, όποια θεραπεία ωοθηκικής διέγερσης και αν έχουν χρησιμοποιήσει». Από την πλευρά του ο Κώστας Πάντος, γενικός γραμματέας της ΕΕΑΙ, επισήμανε ότι «η μελέτη αυτή μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στον χρόνιο φόβο των γυναικών», αλλά επιπλέον υπενθύμισε ότι «η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πανάκεια και πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση που θα προτείνει ο γιατρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή