ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζαούτης: Αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ – Σταθεροποίηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες

Το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων θα καταγράφεται από την επόμενη εβδομάδα στην έκθεση του ΕΟΔΥ

Ζαούτης: Αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ – Σταθεροποίηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες

Το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων θα καταγράφεται από την επόμενη εβδομάδα στην έκθεση του ΕΟΔΥ, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Στόχος, όπως είπαν, είναι να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η επιδημιολογική εικόνα.

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει.

Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με ελαφρά μείωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η πιο έγκαιρη διάγνωση (ακόμα και την ίδια μέρα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων) γίνεται στα σχολεία και στη συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Επιπλέον, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χώρα μας ακολουθεί τον ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως νεκρούς από την Covid-19 όλους όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ως νεκρούς από Covid όσους πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση και η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους.

Αναφερόμενος τέλος στους τέσσερις βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για θάνατο και σοβαρή νόσηση είπε πως αυτοί είναι η ηλικία, οι συνοσηρότητες, ο εμβολιασμός αλλά και το χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό. 

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Πανδημία: Φρένο Μητσοτάκη στη Βαβέλ των τηλεπαραθύρων

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr