ΔΙΣ προς κράτος: Ελέγξτε εσείς τους πιστούς

ΔΙΣ προς κράτος: Ελέγξτε εσείς τους πιστούς

Αδυναμία για έλεγχο των πιστοποιητικών σε όσους προσέρχονται στους ιερούς ναούς δηλώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, λίγες μέρες μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδυναμία για έλεγχο των πιστοποιητικών σε όσους προσέρχονται στους ιερούς ναούς δηλώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, λίγες μέρες μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, και την Κοινή Υπουργική Απόφαση με έναρξη εφαρμογής από χθες, σύμφωνα με την οποία οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να εισέρχονται στους ναούς με επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνήλθε χθες για να συζητήσει τα νέα δεδομένα αναφορικά με το πλαίσιο που θα διέπει την είσοδο των πιστών στους ναούς. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά, επισημαίνεται ότι «Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β΄ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την ΚΥΑ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».

Εκκλησιαστικές πηγές, αναφορικά με τη χθεσινή εξέλιξη, μιλούν για μια απόφαση της κυβέρνησης που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ υποστηρίζουν ότι όσα είχαν συμφωνηθεί στην επικοινωνία της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ήταν το πλαίσιο που είχε ανακοινωθεί από την Ιερά Σύνοδο και αφορούσε την προτροπή των πιστών για εμβολιασμό και τεστ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι της κυβερνητικής απόφασης να γίνεται με ευθύνη της Εκκλησίας έλεγχος των πιστοποιητικών, δεν προηγήθηκε κάποια συνεννόηση «για πρώτη φορά».

«Η συμμόρφωση των πιστών προς την ΚΥΑ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό ή εθελοντικό προσωπικό των ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες εξουσίες».

Οσον αφορά τη χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνονται οι παραινέσεις προς τους πιστούς για τήρηση των μέτρων προστασίας και των οδηγιών των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από την πλευρά της Εκκλησίας αναφέρεται ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να πει ψέματα ότι θα κάνει τους ελέγχους και να μην τους κάνει μετά, οπότε σπεύδει να ξεκαθαρίσει την εικόνα εξαρχής». Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες επικαλούνται πρακτικές δυσκολίες, θέτοντας θέμα ακόμη και ικανότητας «νεωκόρων του δημοτικού» να κάνουν τους ελέγχους, αλλά και ζητήματα αντιπαράθεσης που μπορεί να ανακύψουν σε μικρές ενορίες και χωριά.

Ουσιαστικά, με τη χθεσινή απόφαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητεί από την κυβέρνηση να γίνονται οι έλεγχοι από θεσμοθετημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως είναι η αστυνομία. «Οπως γίνονται έλεγχοι και τώρα από την αστυνομία για τήρηση των μέτρων, για μάσκες, αποστάσεις, κ.λπ., ας αναλάβει η αστυνομία και τον έλεγχο για τα πιστοποιητικά. Δεν είμαστε εναντίον, απλώς ξεκάθαρα λέμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς», αναφέρεται σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή