Νέα διαδικασία αίτησης ασύλου στην ηπειρωτική χώρα

Νέα διαδικασία αίτησης ασύλου στην ηπειρωτική χώρα

Δύο νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ένα στη βόρεια και ένα στη νότια Ελλάδα θα καθοριστούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τις επόμενες ημέρες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ένα στη βόρεια και ένα στη νότια Ελλάδα θα καθοριστούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τις επόμενες ημέρες, προκειμένου σε αυτά να καταγράφονται λεπτομερώς –και να λαμβάνονται βιομετρικά στοιχεία– όσοι αλλοδαποί βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα χωρίς να έχουν περάσει από τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών ή του φυλακίου Εβρου.

Oσοι αλλοδαποί δεν εισέρχονται στη χώρα μέσω αυτών των θεσμοθετημένων «εισόδων», συνήθως εμφανίζονται σε αστυνομικά τμήματα προκειμένου να δηλώσουν βούληση κατάθεσης αιτήματος ασύλου, παρακάμπτοντας τη διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνουν έτσι έγγραφο, το οποίο τους δίνει το δικαίωμα μέσα σε τριάντα ημέρες να προσέλθουν σε υπηρεσία κατάθεσης αιτήματος ασύλου, κάτι το οποίο συχνά δεν πράττουν.

Πηγές του υπ. Μετανάστευσης ανέφεραν στην «Κ» ότι πολλές φορές είναι πιθανό ο ίδιος άνθρωπος να εμφανίζεται δύο ή τρεις φορές σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησης, εφόσον δεν διαθέτει έγγραφα. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα την εβδομάδα παρουσιάζονταν στα αστυνομικά τμήματα, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, για να δηλώσουν τη βούλησή τους να καταθέσουν αίτημα ασύλου έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το δελτίο για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός.

Στο εξής, στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής θα υπόκεινται και οι παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί, οι οποίοι εμφανίζονται στα αστυνομικά τμήματα ανά τη χώρα αυτοβούλως. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής  Πάτροκλος Γεωργιάδης, όσοι εμφανίζονται στα αστυνομικά τμήματα θα μεταφέρονται σε αρμόδιο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, πάντως όχι αυτό του Εβρου, όπως διευκρινίζεται.  

«Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέριμνα της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης, σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων αστυνομικών ή λιμενικών αρχών ή προκειμένου για την ταχεία και προσήκουσα μεταφορά προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες». Πάντως, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου, δεν πρόκειται για διαδικασία κράτησης αλλά για υπαγωγή όλων στις ίδιες διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, είτε πρόκειται για εκείνους που έχουν φτάσει στα νησιά του Αιγαίου είτε για εκείνους που εισέρχονται από άλλες οδούς, εκτός του φυλακίου Εβρου, στην ηπειρωτική χώρα. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα εφαρμόζεται και για τους Τούρκους υπηκόους οι οποίοι εισέρχονται χωρίς τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες όχι όμως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.  

Ειδήσεις σήμερα

Μεταναστευτικό: Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή