Κορωνοϊός: 6.201 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 97 θάνατοι και 694 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 6.201 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 97 θάνατοι και 694 διασωληνωμένοι

Η ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 6.201 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι (89 χθες). Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 694 ασθενείς (704 χθες).

⇒ Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 6.201 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Από την έναρξη της πανδημίας, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 957.552 κρούσματα και 18.427 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Τεστ και θετικότητα

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 499.840 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,24%. 

O μέσος όρος του επταημέρου είναι 365.586 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ως προς τους 694 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 62% άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη και το 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (79,11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20,89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.544 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 422 (ημερήσια μεταβολή -6,84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Οι εταιρείες να επιταχύνουν την προσαρμογή του εμβολίου

Τα προκαταρκτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη «Όμικρον» δείχνουν πως το νέο στέλεχος θα οδηγήσει σε υψηλότερη μεταδοτικότητα το ιού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από την «Όμικρον», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να εξεταστούν όλα τα στοιχεία για το νέο στέλεχος. Παράλληλα, ανέφερε ότι «συνιστάται οι παραγωγοί των εμβολίων να επιταχύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων σκευασμάτων και να μην περιμένουν μέχρι να χτυπήσει το “τελευταίο κουδούνι”».

Νωρίτερα, αρμόδια επιστήμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε μια παγκόσμια προσπάθεια με συντονισμένες έρευνες επείγοντος χαρακτήρα που θα μας επιτρέψουν μέσα στις επόμενες ημέρες να γνωρίζουμε κατά πόσον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και την «Όμικρον».

Τρίτη δόση: Μελέτη για τους συνδυασμούς εμβολίων

τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna).

Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν επίσης τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Ηλίας Μόσιαλος: Πώς έπεισε έναν ανεμβολίαστο ταξιτζή να εμβολιαστεί

⇒ Τρίτη δόση: Pfizer και Μoderna τα πιο αποτελεσματικά – Tι έδειξε νέα μελέτη για όλους τους συνδυασμούς εμβολίων

⇒ Πράσινο φως στα παιδικά εμβόλια

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή