Εμβολιασμός: Στους τρεις μήνες η αναμνηστική δόση

Εμβολιασμός: Στους τρεις μήνες η αναμνηστική δόση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσπευση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αντί για έξι μήνες που ίσχυε έως τώρα, έφερε η εμφάνιση του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα μας.

Χθες, σε έκτακτη συνεδρίασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την COVID-19, καταλήγοντας στα εξής: η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω θα γίνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου COVID-19 ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή της. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν νοσήσει και επιχειρήσουν να κλείσουν ραντεβού θα συνεχίσουν προς το παρόν να λαμβάνουν μήνυμα με τις παλιές συστάσεις για έξι μήνες μετά τη διάγνωση, το οποίο θα πρέπει να αγνοήσουν. Το μήνυμα θα διορθωθεί από τη Δευτέρα. Επιπλέον, για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό Johnson & Johnson, η σύσταση παραμένει ως έχει, δηλαδή η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε σταδιακά από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί για να κλείσουν ραντεβού οι πάνω από 2.000.000 νέοι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης, όπως αυτοί προέκυψαν μετά την αλλαγή των συστάσεων για τον χρόνο χορήγησής της.

Περισσότεροι από 2.000.000 οι νέοι δικαιούχοι, άνοιξε χθες το βράδυ η πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Η αλλαγή αυτή ήρθε μία ημέρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος με το στέλεχος «Ομικρον» και δύο ημέρες μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επίσπευση της αναμνηστικής δόσης. Οπως αναφέρει στη γνωμοδότησή της η Επιτροπή, «η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή “Ομικρον”, σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα, καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου COVID-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε χθες ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού –μάλιστα χθες το απόγευμα υπήρχαν ραντεβού διαθέσιμα και για αύριο Κυριακή–, και πρόσθεσε ότι η δυναμικότητα του προγράμματος θα μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ραντεβού τρίτης δόσης. Οπως ανέφερε, για τον μήνα Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για 3.000.000 ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων διαθέσιμα ήταν χθες το απόγευμα περισσότερα από 1.500.000, ενώ θα προστεθούν και άλλα στην πορεία, έτσι ώστε όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες 6.201 νέα κρούσματα της COVID-19 και 97 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 694 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 422. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.699 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 1.032. Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού είχαν χθες οι Περιφερειακές Ενότητες Σερρών (177 κρούσματα ή 100,3 ανά 100.000 πληθυσμού), Αργολίδας (93 κρούσματα ή 95,8 ανά 100.000 πληθυσμού) και Εβρου (140 κρούσματα ή 94,6 ανά 100.000 πληθυσμού).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή