Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται στους τρεις μήνες η ισχύς του

Πιστοποιητικό νόσησης: Μειώνεται στους τρεις μήνες η ισχύς του

Στους τρεις μήνες μειώνεται η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.  

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους τρεις μήνες μειώνεται η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.  

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται: 

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες».

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τη Δευτέρα από τον Θ. Πλεύρη ενόψει της συμμετοχής του στο συμβούλιο υπουργών Υγείας, η Ελλάδα είναι σύμφωνη με την πρόταση της Κομισιόν για τη λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson).

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε στηρίζει αυτή την πρόταση, ωστόσο κάποιες επιμένουν ότι το όριο ισχύος πρέπει να τεθεί στους 12 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε η Καθημερινή την Δευτέρα, η σλοβένικη προεδρία του Συμβουλίου έχει καταθέσει πρόταση για να ισχύσει το εννεάμηνο από την 1η Φεβρουαρίου για ταξίδια εντός Ε.Ε. (η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να ισχύσει από τις 10 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των ταξιδιών για εμβολιασμένους πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε.).

Σταδιακή αύξηση για πρώτη δόση

Η οριστικοποίηση της μείωσης στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, αναμένεται να εντείνει, ως ένα βαθμό, τον εμβολιαστικό ρυθμό καθώς μετά την παρέλευση τριμήνου, οι νοσήσαντες θα χάνουν αυτομάτως τα προνόμια πρόσβασης που απορρέουν από αυτό. 

Ο αριθμός των πολιτών άνω των 60 ετών που επιλέγουν να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παρουσιάζει σταδιακή αύξηση.

Από την περασμένη Τρίτη έως το απόγευμα της Δευτέρας είχαν προγραμματιστεί περισσότερα από 70.000 ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, έναντι 24.000 που είχαν προγραμματιστεί το αντίστοιχο εξαήμερο που προηγήθηκε.

Αν και ο αριθμός των ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί δεν είναι μεγάλος συγκριτικά με τους πάνω από 500.000 πολίτες άνω των 60 ετών που ήταν ανεμβολίαστοι πριν από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε ικανοποιητικό, στην ενημέρωση της Δευτέρας, τον ρυθμό με τον οποίο προγραμματίζονται τα σχετικά ραντεβού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή