ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση του μητρώου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία συνιστάται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών

ΣτΕ: Τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση του μητρώου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), η από 16.9.2021 υπουργική απόφαση με την οποία συνιστάται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Όπως είναι γνωστό, με το νόμο 4808/2021 προβλέφθηκε ότι στο πληροφορικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα συσταθεί Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών, στο οποίο θα εγγράφονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των μελών τους και άλλα στοιχεία τους.

Σε περίπτωση μη εγγραφής στο μητρώο, αλλά και σε περίπτωση μη επικαιροποίησης των στοιχείων τους όταν επέρχονται μεταβολές, προβλέπονται κυρώσεις, όπως είναι η αναστολή διαφόρων δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων (πχ της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, η χρηματοδότηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, κά).

Στις αιτήσεις τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, έναντι κάθε προσβολής, όπως κατοχυρώνει και το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 12 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στα δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, όπως και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς για παρόμοια μείζονος σημασίας ζητήματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης, κατά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις παραβιάζεται ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος απαγορεύει την καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αρχείο, όταν αυτό δεν είναι απόλυτα αναγκαίο.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr