Shield II: Σε 26 χώρες η επιχείρηση για το κύκλωμα αναβολικών – Συλλήψεις και στην Ελλάδα

Shield II: Σε 26 χώρες η επιχείρηση για το κύκλωμα αναβολικών – Συλλήψεις και στην Ελλάδα

Η πολύμηνη επιχείρηση Shield II σε 26 χώρες απέφερε κατάσχεση σκευασμάτων αξίας 63 εκατ. ευρώ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη 544 ατόμων και την κατάσχεση χιλιάδων δήθεν φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και αναβολικών προέβησαν συντονισμένα οι αστυνομικές αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Shield II της Europol. Ανάμεσά τους ήταν και συλλήψεις και κατασχέσεις στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση, με την ενεργό συμμετοχή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ, εξαπλώθηκε σε 26 χώρες και αφορούσε στην καταπολέμηση της εξάπλωσης παράνομων και παραποιημένων φαρμάκων ή ουσιών, όπως ψυχοφάρμακα χωρίς άδεια και ουσίες για το ντοπάρισμα αθλητών.

Οι ουσίες αυτές συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία όσων τις λαμβάνουν, ενώ σημαντικό μερίδιο των κατασχεμένων σκευασμάτων αποτελούν προϊόντα που οι διακινητές τους διατείνονταν ότι θεραπεύουν την Covid-19, σύμφωνα με τη Europol.

Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, συνολικά ανά την Ευρώπη κατασχέθηκαν από την 1η Απριλίου έως τις 15 Οκτωβρίου φέτος πάνω από 25 εκατομμύρια τεμάχια σκευασμάτων, αξίας σχεδόν 63 εκατ., ευρώ. Έχουν σχηματιστεί δικογραφίες κατά 634 ατόμων από τα οποία έχουν ήδη συλληφθεί τα 544 ως ύποπτα.

Παράλληλα διερευνώνται συνολικά 33 εγκληματικές οργανώσεις, εντοπίστηκαν πέντε παράνομα εργαστήρια, ερευνήθηκαν 37 εταιρείες, αλλά και 1.029 ιστοσελίδες από τις οποίες έκλεισαν οι 283.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Shield ΙΙ ελέγχθηκαν ακόμη για απαγορευμένες ουσίες 6.728 αθλητές (οι 2.809 από αυτούς κατά τη διάρκεια αγώνων) και εντοπίστηκαν 32 θετικά δείγματα, τα 28 από τα οποία ήταν κατά τη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε την εξάρθρωση μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία και αναβολικά και στη συνέχεις τα εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού.

Πηγή: Europol

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή