Θεοδωρικάκος: 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους τις γιορτές για ελέγχους Covid

Θεοδωρικάκος: 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους τις γιορτές για ελέγχους Covid

Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού την περίοδο των εορτών

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού την περίοδο των εορτών, καθώς όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέστη σήμερα στην παράδοση 113 νέων περιπολικών που εντάσσονται στο στόλο της Άμεσης Δράσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Θεοδωρικάκος: 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους τις γιορτές για ελέγχους Covid-1

Ο κ. Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία παραλαμβάνει άλλα 113 περιπολικά τα οποία θα διατεθούν στην Άμεση Δράση, στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Θα βοηθήσουν τους αστυνομικούς μας να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες με τους τέσσερις αστυνομικούς που έσωσαν μία γυναίκα την τελευταία στιγμή στη Θεσσαλονίκη και με τη σύλληψη οκτώ ατόμων για ναρκωτικά στο Ζεφύρι και στα Λιόσια. Υπάρχουν και δεκάδες άλλες περιπτώσεις σ’ όλη τη χώρα που αποδεικνύουν ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι εδώ για την ασφάλεια όλων των πολιτών» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Θεοδωρικάκος: 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους τις γιορτές για ελέγχους Covid-2

Σε ό,τι αφορά τη δράση της ΕΛ.ΑΣ κατά την εορταστική περίοδο, ανέφερε τα εξής:

«Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν πολύ πιο ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 10.000 αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι εδώ για να συνδράμουν στα μέτρα τάξης και ασφάλειας και ασφαλώς στα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ας τους διευκολύνουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Ας πάρουμε κι εμείς μέτρα για την υγεία όλων μας ας τηρήσουμε τα μέτρα που μας ζητάει η πολιτεία».

Απάντηση σε Σπίρτζη για εμβολιασμό αστυνομικών

«Το 81% των αστυνομικών είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο από τους αστυνομικούς», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με το ανεμβολίαστο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, από το σύνολο των 56.000 αστυνομικών, το 75% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το 6% έχει νοσήσει και ένα 3% έχει κάνει την πρώτη δόση. Συνολικά, είπε ο υπουργός, το 81% των αστυνομικών υπαλλήλων είναι καλυμμένο, ποσοστό μεγαλύτερο του γενικού πληθυσμού. Και πρόσθεσε πως καθημερινά προσπαθούμε να πείσουμε όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ να εμβολιαστεί και αυτή είναι μια μέθοδος που αποδίδει και δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, σημείωσε, πως τα στοιχεία αυτά ήταν έως και τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η ΕΛΑΣ θεωρεί κάποιον αστυνομικό εμβολιασμένο όχι μόνο εάν έχει κάνει και τη δεύτερη δόση, αλλά προσθετικά να έχουν περάσει και 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση. Για όλους τους μη πλήρως εμβολιασμένους, πάντως, ισχύει αυτό που προβλέπεται για όλους, δηλαδή να κάνουν και να προσκομίζουν στην υπηρεσία τους δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Ο υπουργός, ανέφερε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τους αστυνομικούς που κάνουν τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων Covid, δηλαδή να φοράνε μάσκα, γάντια, να μην έρχονται σε στενή επαφή με τους ελεγχόμενους και επανέλαβε πως «οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο».

Επισήμανε πως η ΕΛΑΣ είχε ένα κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας καθώς έχει διενεργήσει περίπου το 90% των ελέγχων.

Οι δηλώσεις Σπίρτζη

Ο τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι πρόβλημα και για το αστυνομικό προσωπικό αλλά και για τους πολίτες με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή. Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, τόνισε, δεν πρέπει μετέχουν σε ελέγχους . Ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει πόσοι τελικά αστυνομικοί έχουν εμβολιαστεί, πόσοι έχουν νοσήσει και πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19. Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια κρίσιμη υπηρεσία και με τα ειδικά καθήκοντα που έχουν οι αστυνομικοί να μην έχουν εκδοθεί ειδικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο και να εφαρμόζονται οι γενικές οδηγίες που υπάρχουν για το Δημόσιο.

Τουλάχιστον, ανέφερε ο βουλευτής, θα πρέπει να ισχύσει πως «αστυνομικός που δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα πρέπει να κάνει ελέγχους» λέγοντας πως είναι ανακόλουθο «ο πολίτης που έχει εμβολιαστεί να ελέγχεται από ανεμβολίαστο αστυνομικό που απλά κάνει δύο rapid test εβδομαδιαία» και «οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί να έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όταν έχουμε 20.0000 νεκρούς από την πανδημία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή