Φολέγανδρος: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Φολέγανδρος: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες νοτίως της Φολεγάνδρου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης νοτίως της Φολεγάνδρου. Μηχανοκίνητο σκάφος στο οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, επέβαιναν 50 άτομα, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Φολεγάνδρου. Εκτός από τους 12 αλλοδαπούς που πρόλαβαν και επιβιβάστηκαν σε μικρή βοηθητική βάρκα του σκάφους και διασώθηκαν από το Λιμενικό, κανείς άλλος από τους επιβαίνοντες δεν ανασύρθηκε ζωντανός.

Μέχρι τις απογευματινές ώρες χθες από τα πλωτά που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχαν περισυλλεγεί οι σοροί τριών ανδρών, με τις ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων να έχουν εξατμιστεί ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό, περί τις 8 μ.μ. της Τρίτης αλλοδαπός κάλεσε στον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και δήλωσε ότι επιβαίνει σε σκάφος με μετανάστες που αντιμετωπίζει μηχανική βλάβη. Από την ανάλυση που έγινε, προσδιορίστηκε ότι η κλήση είχε γίνει από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Φολεγάνδρου, δίχως οι Αρχές να γνωρίζουν το ακριβές στίγμα του σκάφους. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, δόθηκε εντολή σε ένα σκάφος του Λιμενικού από την Ιο και δύο από τις κεντρικές Κυκλάδες να πραγματοποιήσουν έρευνες για τον εντοπισμό της θαλαμηγού με τους μετανάστες.

Το πλοιάριο ήταν μήκους περίπου 14 μέτρων και είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, πιθανόν την Αλικαρνασσό, με προορισμό την Ιταλία.

Μετά τις 9 μ.μ. ένας από τους επιβάτες του πλοιαρίου κάλεσε εκ νέου στο 112 και δήλωσε ότι το σκάφος βάζει νερά. Κατά πληροφορίες, τότε δόθηκε εντολή σε ένα C-130 και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού να συνδράμουν από αέρος την έρευνα, ενώ τα στελέχη από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού διατήρησαν για διάστημα 20 λεπτών επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στη θαλαμηγό, προσπαθώντας αφενός να τους καθησυχάσουν και αφετέρου να συγκεντρώσουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον ταχύτερο εντοπισμό τους.

Η επικοινωνία, ωστόσο, διεκόπη έπειτα από περίπου 20 λεπτά, οπότε και εκτιμάται ότι το σκάφος βυθίστηκε παρασύροντας στον θάνατο δεκάδες μετανάστες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους διασωθέντες, υπήρξε μαζική εισροή υδάτων από την τουαλέτα του σκάφους.

Η μικρή βοηθητική βάρκα με τους 12 αλλοδαπούς βρέθηκε περί τη 1 τα ξημερώματα. Σε αυτήν επέβαιναν 10 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί 11 ετών, από το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο. Μόνο δύο από αυτούς φορούσαν σωσίβια. Το πλοιάριο ήταν μήκους περίπου 14 μέτρων και είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, πιθανόν την Αλικαρνασσό, με προορισμό την Ιταλία. Από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε πάνω από 150 τα ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη με μετανάστες που έχουν καταπλεύσει στην Ιταλία διασχίζοντας το Αιγαίο, με τις ιταλικές αρχές να υπολογίζουν σε πάνω από 11.000 τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διά θαλάσσης ταξιδέψει απευθείας από την Τουρκία στην Ιταλία. Το καλοκαίρι ιστιοπλοϊκά με μετανάστες είχαν εντοπιστεί κοντά στη Μήλο και στα Κύθηρα, αρχές Σεπτεμβρίου είχε καταγραφεί περιστατικό κοντά στη Φολέγανδρο, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου είχε ρυμουλκηθεί στην Κω πλοίο με περισσότερους από 300 μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή