Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα Χριστούγεννα μέσω της «Κ»

Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα Χριστούγεννα μέσω της «Κ»

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος στέλνει προς όλους τους Ελληνες, μέσω της «Κ», ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συμμετείχε στον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Φανάρι.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι Ρωμιοί στην Κωνσταντινούπολη επιμένουν όπως κάθε χρόνο να τηρήσουν τις παραδόσεις τους και, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της κατάστασης αυτής, προσπαθούν να μεταδώσουν το εορταστικό κλίμα σε όλη την πόλη με τον δικό τους τρόπο.

Φέτος στολίστηκε το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έβαλε ένα στολίδι στο δέντρο, συμμετέχοντας κι ο ίδιος στο έθιμο. Επιλέξαμε εμείς ένα στολίδι, «για το γούρι» όπως σκεφτήκαμε, και ζητήσαμε να φωτογραφηθούμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πέρυσι μας είχε φωτογραφίσει κάτω από το ίδιο δέντρο ο αείμνηστος Νίκος Μαγγίνας, φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο ξαφνικός θάνατός του από τον κορωνοϊό τον περασμένο Απρίλιο, όπως και η απουσία του από το Φανάρι, μας έχει συγκλονίσει όλους.   

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά την περιπέτεια της υγείας του στις ΗΠΑ, φαίνεται πιο ακμαίος και δυναμικός και από το παρελθόν. Αμέσως μετά τον στολισμό του δέντρου, τον οποίο παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή, έστειλε μέσω της «Κ» τις δικές του ευχές σε όλους τους Ελληνες: «Πολλές ευχές και αγάπη όχι μόνον για την εόρτιο περίοδο των Χριστουγέννων αλλά για όλο τον καινούργιο χρόνο. Να μας απαλλάξει ο Θεός γρήγορα από την πανδημία του κορωνοϊού και να ξαναβρούμε την καθημερινότητά μας. Με αγάπη, με ειρήνη και κάθε ευλογία από τον Θεό».

Πάντως, χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται σε πολλές κοινότητες των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, όπως γίνονται ετοιμασίες και για πολλές άλλες εκδηλώσεις που θα φέρουν πιο κοντά τις λίγες χιλιάδες ομογενείς.

Βαρθολομαίος: Να μας απαλλάξει ο Θεός από την πανδημία και να ξαναβρούμε την καθημερινότητά μας.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στολίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και στήθηκε και μια υπέροχη φάτνη. Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι, καθημερινά, εκατοντάδες Τούρκοι οι οποίοι περνούν από το Πέρα εισέρχονται μέσα στον αυλόγυρο για να απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και φωτογραφίζονται μπροστά στο δέντρο.

Παρόμοιο στολισμό είδαμε και στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στο Μεγάλο Ρεύμα στον Βόσπορο, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Γιώργο Παπαλιάρη σχεδιάζουν πολλές εορταστικές εκδηλώσεις αλλά και διανομή βασιλόπιτας και άλλων δώρων στους ομογενείς που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κοινότητα, «στις 4 Δεκεμβρίου ο μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας μαζί με μια πομπή από τα παιδιά με αναμμένα τα φαναράκια στα χέρια τους οδήγησαν το Θείο Βρέφος στη Φάτνη και αργότερα φωτογραφήθηκαν μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο». Η εντυπωσιακή φάτνη προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των περαστικών στην περιοχή.

Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα Χριστούγεννα μέσω της «Κ»-1
Ο μητροπολίτης Κυδωνιών μαζί με μια πομπή από παιδιά με αναμμένα φαναράκια στα χέρια τους οδήγησαν το Θείο Βρέφος στη φάτνη.

Στην κοινότητα του Νεοχωρίου στον Βόσπορο, στις 19 Δεκεμβρίου, στον αυλόγυρο της Παναγίας Κουμαριώτισσας στήθηκε χριστουγεννιάτικο χωριό και, όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Λάκης Βίγκας, τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να μιλήσουν με τον Αϊ-Βασίλη και μαζί με τους μεγαλύτερους να γευτούν εδέσματα των Χριστουγέννων.

Ηδη στο Ζάππειο Λύκειο διοργανώθηκε ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, με χιλιάδες Ρωμιούς, Αρμενίους και Τούρκους να εισέρχονται εντός του κτιρίου για να αγοράσουν στολίδια, γλυκά και να απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα που στήθηκε εντός του σχολείου. Ο λυκειάρχης του Ζαππείου, Αντώνης Ηλιάδης, με τον οποίο συνομιλήσαμε, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος από την προσέλευση του κόσμου, καθώς πέρυσι λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν είχαν καταφέρει να κάνουν παρόμοια εκδήλωση.

Στο Ζωγράφειο Λύκειο, οι μαθητές στόλισαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο και, όπως μας αναφέρει ο λυκειάρχης Γιάννης Δεμιρτζόγλου, όπως κάθε χρόνο στις 24 Δεκεμβρίου, επιθυμούν να τραγουδήσουν τα κάλαντα  στους δρόμους του Πέρα. Παράλληλα, στην είσοδο του σχολείου πωλούνται χριστουγεννιάτικα ποτήρια του καφέ, τετράδια, βιβλία, μολύβια, χαρτοκόπτες, σελιδοδείκτες, δαχτυλίδια, βραχιόλια, όλα με το λογότυπο του Zωγραφείου Λυκείου της Πόλης, με στόχο την οικονομική ενίσχυση του σχολείου. Oπως μας πληροφορεί, δέχονται και ηλεκτρονικές παραγγελίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail στο [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή