«Κόντρα» μεταξύ Ερντογάν και Σταϊνμάιερ για Χαμάς και Ισραήλ

«Κόντρα» μεταξύ Ερντογάν και Σταϊνμάιερ για Χαμάς και Ισραήλ

Το Μεσανατολικό έριξε τη σκιά του πάνω από τη συνάντηση των προέδρων Τουρκίας και Γερμανίας στην Αγκυρα, αναδεικνύοντας διαφωνίες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποδέχθηκε σήμερα στην Αγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σταϊνμάιερ υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιεί, ήδη από την περασμένη Δευτέρα, τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Αρχικά ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη προχθές τον δήμαρχο –και πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν– Εκρέμ Ιμάμογλου.  

«Ο Νετανιάχου, για να παρατείνει την πολιτική του ζωή, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής […] Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ έφτασε τους 45.000. Αυτό το νούμερο δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Οι τραυματίες είναι 75.000. Κάποιους από αυτούς τους φέραμε στην Τουρκία. Αυτήν την εικόνα πρέπει να τη δουν οι Γερμανοί φίλοι μας. Η Παλαιστίνη, η Γάζα κατέρρευσε. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Δεν γίνεται να συγκριθούν τα οπλικά συστήματα, τα όπλα, τα εφόδια μεταξύ Γάζας και Ισραήλ. Αυτά πρέπει να δούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα. Και όλη η Δύση στέκεται δίπλα στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντογάν σήμερα, ασκώντας κριτική στη Γερμανία και ευρύτερα στη Δύση με φόντο το Μεσανατολικό.

«Στο ζήτημα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, σε κάποια θέματα δεν έχουμε κοινή άποψη. Το είχαμε πει και στη συνάντησή μας στο Βερολίνο. Με τη βάναυση επίθεση στο Ισραήλ, η Χαμάς σκότωσε 1.200 γυναίκες, παιδιά και άνδρες. Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε συμβεί χωρίς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου είναι εξαιρετικά σημαντικά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή