Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αύξηση παρουσίας της Όμικρον – Eνδείξεις ανοδικής τάσης του ιικού φορτίου

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αύξηση παρουσίας της Όμικρον – Eνδείξεις ανοδικής τάσης του ιικού φορτίου

Την αυξανόμενη παρουσία του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυξανόμενη παρουσία του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Από τις 19 Δεκεμβρίου, που το στέλεχος Όμικρον ανιχνεύτηκε από το ΑΠΘ πρώτη φορά στα λύματα, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καταγράφεται ήδη αύξηση στη συγκέντρωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους, ενώ παράλληλα στις πέντε πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις διαφαίνονται ενδείξεις ανοδικής τάσης στη συγκέντρωση συνολικού ιικού φορτίου του SARS-CoV-2.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες έχει ανακοπεί η ήπια αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, που είχε διαρκέσει τρεις εβδομάδες μετά το σημείο κορύφωσης του τέταρτου κύματος την 25η Νοεμβρίου.

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αύξηση παρουσίας της Όμικρον – Eνδείξεις ανοδικής τάσης του ιικού φορτίου-1

Σχετικός ρυθμός έκκρισης ιικού φορτίου βραχυπρόθεσμα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αύξηση παρουσίας της Όμικρον – Eνδείξεις ανοδικής τάσης του ιικού φορτίου-2

Σχετικός ρυθμός έκκρισης ιικού φορτίου μακροπρόθεσμα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 21/12 και της Τετάρτης 22/12 είναι:

-Οριακά σταθερή (+16%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 19/12 και της Δευτέρας 20/12.

-Σταθερή (-5%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 14/12 και Τετάρτης 15/12

«Η αργή αποκλιμάκωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της προηγούμενης περιόδου φαίνεται ότι σταμάτησε, ενώ οι τιμές του βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα. Παρότι μέσα στα όρια της αβεβαιότητας προσδιορισμού οι μέσες τιμές των μετρήσεων δείχνουν ήδη μία ένδειξη ανοδικής πορείας. Δεδομένης πλέον και της παρουσίας του στελέχους Όμικρον και της αυξημένης κινητικότητας και κοινωνικότητας των Χριστουγέννων, είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω διεύρυνση της διασποράς του ιού στην Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ιδιαίτερη προσοχή στις επαφές με άτομα ευπαθών ομάδων»

Ερωτηθείς αν μπορεί στην παρούσα φάση να εκτιμηθεί η διασπορά του στελέχους Όμικρον ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Είναι δεδομένο πως το στέλεχος Όμικρον, το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό και θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό μολύνσεων, μπαίνει προοδευτικά στο σκηνικό της πόλης και αναμένεται σύντομα να επικρατήσει ως κυρίαρχο στέλεχος. Από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου παρατηρούμε μια σταδιακή αύξηση του φορτίου του Omicron στα λύματα της πόλης. Συγκεντρώνοντας τις αναλύσεις και από τις δειγματοληψίες των επόμενων ημερών θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στοιχεία ασφαλούς ποσοτικοποίησης της παρουσίας του».

Σχετικά με τον κίνδυνο επιδημιολογικής έξαρσης τις ημέρες των Χριστουγέννων ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε: «Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πόλη μας, καθώς επίσης και τις διεθνείς εξελίξεις και επικαιροποιημένες οδηγίες των παγκόσμιων οργανισμών στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη, σημαντικότερο όλων είναι, να αντιληφθεί κάθε πολίτης την κρισιμότητα της συγκυρίας και την ανάγκη να προστατευτεί το σύστημα υγείας. Πέρα από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, ό,τι έχει ανακοινωθεί ως ισχυρή σύσταση δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο διαγνωστικός έλεγχος -το self-test ή ένα rapid test- πριν τις οικογενειακές συναθροίσεις στα σπίτια πρώτα και κύρια θα προστατεύσει εμάς τους ίδιους και τους πιο αγαπημένους μας. Και κυρίως ας είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές μας με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Μετάλλαξη Όμικρον: 33 επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι σε 33 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Ο ίδιος -μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη- ανέφερε ότι υπάρχουν 98 ύποπτα κρούσματα και προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των περιστατικών της «Όμικρον». «Σκοπός είναι να μειώσουμε τη διασπορά» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης τα περιστατικά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια τρεις ημέρες. Τόνισε ότι έχουν νοσηλευθεί δύο άτομα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT