Το μεγάλο βραχυκύκλωμα της «Όμικρον»

Το μεγάλο βραχυκύκλωμα της «Όμικρον»

Αρρυθμίες αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα σε νοσοκομεία, ΜΜΜ, δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας της «Ομικρον»

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι εκφράζονται ότι η «Ομικρον» θα βραχυκυκλώσει βασικές λειτουργίες της κρατικής μηχανής από την επόμενη εβδομάδα. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία αναμένεται να «γονατίσουν» υπό το βάρος του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, που θα κρατούν τους εργαζομένους σε καραντίνα. Ηδη καταγράφονται οι πρώτες αρρυθμίες σε νοσοκομειακές μονάδες, ενώ θα κλυδωνιστούν εντονότερα οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική, όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία.

Ειδικότερα, με το βλέμμα στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, για να δουν το επόμενο δεκαήμερο το αποτύπωμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων από την παραλλαγή «Ομικρον» στο σύστημα υγείας. Τα δεδομένα από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά, καθώς σε άλλες χώρες η «Ομικρον» δεν πίεσε τις δομές υγείας. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη Γερμανία σε 11.000 κρούσματα από το συγκεκριμένο στέλεχος καταγράφηκαν 128 νοσηλείες και 4 θάνατοι. Στον αντίποδα, το σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω του τέταρτου κύματος του στελέχους «Δέλτα», με πάνω από 600 διασωληνωμένους ασθενείς. Ακόμα και εάν επαληθευθεί και στην Ελλάδα η παρατήρηση για πιο ήπια νόσο, ο πολύ μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιες επιπλέον νοσηλείες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν παρατηρηθεί και στη χώρα μας μεγάλος αριθμός απουσιών προσωπικού λόγω νόσησης. Επιπλέον, πιθανότατα το επόμενο διάστημα οι νεότεροι που έχουν προσβληθεί θα μεταδώσουν τον ιό και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που κατά κανόνα κινδυνεύουν περισσότερο. Να σημειωθεί ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ατόμων άνω των 60 ετών παραμένει ανεμβολίαστο. Ηδη πάντως μία επίπτωση της αύξησης των κρουσμάτων είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μοριακών τεστ.

Στον χώρο της Παιδείας, η λειτουργία των σχο-λείων και των ΑΕΙ θα κλυδωνιστεί από την αύξηση των κρουσμάτων στο προσωπικό.

Πιθανές δυσλειτουργίες στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού επιχειρεί να διαχειριστεί το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών. Ως προς τα λεωφορεία, σε περίπτωση γενικευμένων μέτρων ο ΟΑΣΑ θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε περιορισμό του συγκοινωνιακού του έργου. Κατά συνέπεια, με τον έως τώρα προγραμματισμό οι υφιστάμενες βάρδιες εκτιμάται ότι επαρκούν για να καλυφθούν κενά που θα δημιουργηθούν από νόσηση του προσωπικού. Αλλωστε, οποιοσδήποτε περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών (λόγω αύξησης της τηλεργασίας κ.ά.) οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση. Με τα σημερινά δεδομένα ο ΟΑΣΑ εκτιμά ότι καλύπτεται από τις υφιστάμενες βάρδιες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μεγάλος αριθμός απουσιών λόγω νόσησης δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί το πρόγραμμα των δρομολογίων. Περιορισμένη αναμένεται η επίπτωση στα μέσα σταθερής τροχιάς, ωστόσο σε περίπτωση που διαπιστωθούν αντίστοιχα φαινόμενα, οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) είναι έτοιμες να προσαρμόσουν το πρόγραμμα δρομολογίων τους εάν κριθεί απαραίτητο.

Από την πλευρά τους, μία δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό τηλεργασίας στο 50%. Οπως διευκρίνισαν στην «Κ» συνεργάτες του υπουργού Μάκη Βορίδη, «αυτό θα υλοποιηθεί μόνο όπου είναι εφαρμόσιμο, χωρίς να προκαλεί προβλήματα». Ετσι, προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή κυρίως σε υπηρεσίες που δεν έχουν καθόλου συναλλαγές με το κοινό. Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «υπάρχει ήδη ένα πλάνο για κάθε υπηρεσία με τις δυνατότητες που υπάρχουν για να βγουν οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία σε ποσοστό μέχρι 50% ανά οργανική μονάδα. Οι προϊστάμενοι θα καθορίσουν πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι θα βγουν σε τηλεργασία από την επόμενη εβδομάδα». Ωστόσο, θα υπάρξουν σημαντικές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, καθώς πέρα από την τηλεργασία, πολλοί θα απουσιάσουν από τα πόστα τους λόγω νόσησης.

Στον χώρο της Παιδείας, η λειτουργία των σχολείων και των ΑΕΙ θα κλυδωνιστεί από την αύξηση των κρουσμάτων στο προσωπικό. Κάτι που θα ενισχύσει την πίεση η λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνεται εξ αποστάσεως, ώστε –ειδικά στις δύο πρώτες βαθμίδες– αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να καλύψουν τα κενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή