Κορωνοϊός: Πώς δρα η μετάλλαξη Όμικρον – Τι λένε οι ειδικοί για συμπτώματα και τεστ

Κορωνοϊός: Πώς δρα η μετάλλαξη Όμικρον – Τι λένε οι ειδικοί για συμπτώματα και τεστ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, τον τρόπο δράσης της, αλλά και για το ότι συχνά «ξεφεύγει» από τα τεστ μίλησαν ειδικοί στην κρατική τηλεόραση, αναφερόμενοι, παράλληλα, και στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την επικίνδυνη «συνύπαρξη» της νέας παραλλαγής με τη «Δέλτα». 

Ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είπε ότι η Όμικρον μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά από την εμφάνισή τους. 

«Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. 

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τστις 17 Ιανουαρίου γιατί «τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Πώς δρα η μετάλλαξη Όμικρον

Από την πλευρά της, η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι κανείς ασθενής σε ΜΕΘ δεν έχει προσβληθεί από Όμικρον. «Διεθνώς λέμε ότι 11% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά 4% έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός της Όμικρον δεν είναι τόσο μολυσματικός, όπως η Δέλτα».

Η ίδια ανέφερε ότι πρέπει να προφυλαχθούμε φορώντας τη μάσκα μας και τηρώντας τις αποστάσεις. «Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη δόση του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους.Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό» περιέγραψε η κ. Γιαμαρέλλου ζητώντας από τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.

«Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 12% στους άνω των 60 ετών που πρέπει να πάει να εμβολιαστεί» τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ η νόσηση από την Όμικρον κρατάει μόλις τρεις ημέρες σε αντίθεση με τη Δέλτα όπου ο μέσος όρος νοσηλείας είναι δέκα ημέρες. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «ακόμα και το 1% των κρουσμάτων να χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Όμικρον, αυτό σημαίνει 100.000 ανθρώπους. Πάντα είναι μπροστά μας ο φόβος για το Σύστημα Υγείας αλλά και το τι θα γίνει με την εκπαίδευση»

Αναφερόμενη στον τρόπο δράσης της παραλλαγής, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.

«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Δεν αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες, Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Ό Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

« Έως και 80.000 κρούσματα»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ εκτίμησε ότι γύρω στις 16 – 20 Ιανουαρίου θα είναι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, μιλώντας για ακόμη και 80.000 κρούσματα την ημέρα.

«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων εβδομαδιαίως θα είναι τα 60.000 – 65.000 κρούσματα με το μάξιμουμ των κρουσμάτων να είναι γύρω στα 80.000 κάποια ημέρα. Μετά θα μιλήσουμε για μιλήσουμε για μία γρήγορη αποκλιμάκωση».

Όπως είπε, η ανησυχία είναι είναι οι συνέπειες που θα υπάρχουν όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων. «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT