Ζαούτης: Επτά στις δέκα νοσηλείες στην Αττική με Όμικρον

Ζαούτης: Επτά στις δέκα νοσηλείες στην Αττική με Όμικρον

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα με δύο δόσεις έναντι την Όμικρον - Κλειδί οι τρεις δόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία στην Αττική αφορά στην νέα παραλλαγή Όμικρον», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Από πέντε Περιφέρειες της χώρας έχει καταγραφεί, ότι ο μεσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με την μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη – και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την θνητότητα

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 95% που είχαν θετικό PCR για την Όμικρον είχαν και θετικό rapid test, άρα αυτό αποδεικνύει την αξιοπιστία των radip test για την νέα παραλλαγή».

Ο κ. Ζαούτης είπε ότι την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας θα αναφερθεί με ανακοίνωσή τους στην διενέργεια των τεστ.  

Ο ίδιος μιλώντας για την αδυναμία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ να εξυπηρετήσει όλους όσοι τηλεφωνούν, είπε ότι «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με την Όμικρον και είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα για το τηλεφωνικό κέντρο», το οποίο -όπως είπε- θα αναβαθμιστεί τις επόμενες ημέρες ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαλογή των περιστατικών αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ζαούτης: Επτά στις δέκα νοσηλείες στην Αττική με Όμικρον-1

Θεοδωρίδου: Κλειδί η 3η δόση

«Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις» και «έχει καταστήσει αναγκαία την μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής», είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με δύο δόσεις έναντι της Όμικρον είναι «μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές», ενώ με τρεις δόσεις «προσφέρει προστασία αλλά δεν είναι γνωστή η διάρκεια».

Αναφέρθηκε σε βρετανική μελέτη με 815 ασθενείς με Όμικρον, στην οποία αποδείχθηκε ότι η 3η δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε την τρίτη δόση «κλειδί στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον».

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει ερευνητικές μελέτες σχετικά με την παθογένεια της λοίμωξης».

«Οι συλλοιμώξεις – με Δέλτα και Όμικρον- μπορούν να συμβούν, επιβαρύνοντας τα άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι. Και αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης», τόνισε.

«Το 2022 είναι το τρίτο έτος της πανδημίας και για αυτό το κάθε κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», κατέληξε.

Ζαούτης: Επτά στις δέκα νοσηλείες στην Αττική με Όμικρον-2

Θεμιστοκλέους: Το 67,3% πλήρως εμβολιασμένοι

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλεόυς, τόνισε ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 67,3%.

Ανέφερε ότι έχουν γίνει συνολικά 17.600.000 εμβολιασμοί. Το 71,3% του πληθυσμού έχει κάνει μία δόση εμβολίου και το 67,3% έχει κάνει τις δύο δόσεις. Την αναμνηστική δόση έχει κάνει το 62% επί των δικαιούχων. Διαβάστε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία του εμβολιασμού

Η συνέντευξη Τύπου

Τα κρούσματα

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζεται με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα να καλπάζει και να καταγράφει νέα υψηλά.

Σε 36.246 ανέρχονται τα νέα κρούσματα.

Κατεγράφησαν 78 θάνατοι, ενώ σε 615 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Διενεργήθηκαν 146.476 τεστ και η θετικότητα ανέρχεται στο 24,74%. Αναλυτικά

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή