Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο

Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την σημαντικότητα της τρίτης δόσης εμβολιασμού ανέδειξε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη σε διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει για το ζήτημα, είπε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την παραλλαγή Όμικρον είναι ανεπαρκής με δύο δόσεις, ενώ «με την τρίτη δόση φαίνεται ότι προσφέρεται άμεση προστασία, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα».

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στη Νότιο Αφρική, τη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ξεκινά από 33% φτάνει ως το 55% ακόμα και στο 80%.

Πάντως όπως είπε «είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι από άλλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο προκύπτει ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από εισαγωγή στο νοσοκομείο»

Για ακόμη μία φορά είπε ότι παραμένει σημαντική η κυτταρική ανοσία ακόμη και για την Όμικρον για όσους έχουν νοσήσει και πρόσθεσε πως με την Όμικρον «έχουμε μεν αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά ήπια κλινική νόσο».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον «πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού και τους βρόχους αλλά με αργούς ρυθμούς στους πνεύμονες και γενικότερα στο κατώτερο αναπνευστικό» και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή θετική, ωστόσο έσπευσε να πει ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αφορά και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Αναφερόμενη στα παιδιά ηλικίας πέντε έως 12 ετών και στην ασφάλεια των εμβολίων, είπε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 8,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και επιβεβαιώνεται ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος, πυρετός, κόπωση κεφαλαλγία που ίσως είναι πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση.

Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη στους εφήβους ηλικίας 11 έως 17 ετών, είπε ότι φάνηκε πως οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης σε έρευνα που έγινε σε πραγματικές συνθήκες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όσον αφορά τους εφήβους 11 έως 17 ετών, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα για επαναληπτική τρίτη δόση παρά μόνο για όσους έχουν σοβαρά νοσήματα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας για τις συλλοιμώξεις, δηλαδή άλλες λοιμώξεις μαζί με την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και να ταλαιπωρήσει κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γι’ αυτό εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός και το 2022, καθώς σύντομα -όπως προσέθεσε- θα έχουμε κοντά μας και την γρίπη.

Καταλήγοντας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο ώστε ο στόχος που είναι η ενδημικότητα του κορωνοϊού να γίνει σύντομα πράξη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT