Πλατεία Συντάγματος: Η συγκέντρωση, οι εξηγήσεις και τα πρόστιμα

Πλατεία Συντάγματος: Η συγκέντρωση, οι εξηγήσεις και τα πρόστιμα

Ο συνωστισμός στο Σύνταγμα, τα πρόστιμα, η «συγγνώμη» και το αίτημα για επιείκεια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εορτασμός της αλλαγής του χρόνου στην πλατεία Συντάγματος και για μετανάστες οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα είναι μια συνήθεια δεκαετιών.

Φέτος, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας της COVID-19, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είχε ενημερώσει εγκαίρως τα μέλη του με ανάρτηση στο Facebook στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα αραβικά από τις 29 Δεκεμβρίου 2021 για τα περιοριστικά μέτρα που ήταν σε ισχύ. Επισήμανε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση ή πάρτι σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο και ότι πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ωστόσο, βίντεο που αναρτήθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς από μετανάστες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο TikTok, δείχνουν εικόνες συνωστισμού εκατοντάδων ατόμων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν φορούσαν μάσκες.

«Καταδικάζουμε τη μη χρήση μάσκας. Ηταν λάθος, πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συνανθρώπους μας», λέει στην «Κ» ο Χαλέντ Μουγκάλ, πρόεδρος της Λέσχης Δημοσιογράφων Πακιστανών Ελλάδος (Pakistan Journalist Club Regd. Greece).

Οπως προσθέτει ο ίδιος, δεν υπήρξε κανένα επίσημο κάλεσμα από σωματεία ή οργανώσεις μεταναστών, καμία οργανωμένη συγκέντρωση για εορτασμό στην πλατεία Συντάγματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Πάντα προσέχουμε και ενημερώνουμε την κοινότητά μας για τον κορωνοϊό», λέει, επισημαίνοντας όμως ότι δεν βρέθηκαν στην πλατεία μετανάστες μόνο από μία χώρα και ότι δεν είναι όλοι αραβόφωνοι.

Δεν πρόκειται να ακυρωθεί κανένα πρόστιμο από όσα επιβλήθηκαν για μη χρήση μάσκας στα μέλη της πακιστα- νικής κοινότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στην πλατεία Συντάγματος κατά την αλλαγή του χρόνου βεβαιώθηκαν 60 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από πεζούς. Το τριήμερο από 30 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν 225.160 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν πρόστιμα για 1.636 παραβάσεις για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδας – Πακιστάν αναφέρει ότι η συγκέντρωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν «αυθόρμητη και όχι οργανωμένη».

Παράλληλα επικαλέστηκε άγνοια για τα ισχύοντα μέτρα. «Δεν ήταν σε γνώση μας ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων δεν θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Συντάγματος όπως κάθε χρόνο. Τα μέλη μας, μόλις ενημερώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, αποχώρησαν ειρηνικά. Θα θέλαμε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δείξει επιείκεια στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, για την ακύρωσή τους», σημείωσε στην επιστολή ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας – Πακιστάν, Σιέντ Μοχάμαντ Τζαμίλ.

«Δεν πρόκειται να ακυρώσουμε κανένα πρόστιμο που επέβαλε η Ελληνική Αστυνομία στα μέλη της πακιστανικής κοινότητας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα γιατί δεν φορούσαν μάσκα. Οι νόμοι είναι νόμοι και ισχύουν για όλους, ακόμη κι αν η παρουσία των ανθρώπων αυτών ήταν πράγματι αυθόρμητη», ανέφερε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή