Χιλιάδες πτηνά διαχειμάζουν στην Ελλάδα

Χιλιάδες πτηνά διαχειμάζουν στην Ελλάδα

Σημαντικός τόπος φιλοξενίας υδρόβιων πουλιών παραμένει η Ελλάδα, παρά την πτωτική τάση των πληθυσμών που ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικός τόπος φιλοξενίας υδρόβιων πουλιών παραμένει η Ελλάδα, παρά την πτωτική τάση των πληθυσμών που ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), που συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, καταγράφεται μείωση της τάξης του 4% μεταξύ των ετών 2009-2013 και 2014-2018.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΟΕ, μείωση καταγράφεται ιδιαίτερα σε ομάδες όπως οι ερωδιοί, οι πάπιες, οι φαλαρίδες και τα παρυδάτια. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν είδη όπως οι χουλιαρομύτες, οι κύκνοι, οι πελεκάνοι, τα φοινικόπτερα, οι γλάροι και τα γλαρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως η Ελλάδα φιλοξενεί τους πιο σημαντικούς –σε ευρωπαϊκό επίπεδο– πληθυσμούς διαχειμαζόντων πελεκάνων, καθώς και μεγάλους αριθμούς από είδη κορμοράνων, ενώ η πλειονότητα των μετρήσεων (άνω του 40%) στους ελληνικούς υγροτόπους αφορά είδη παπιών, κυρίως το κιρκίρι, την πρασινοκέφαλη πάπια και το σφυριχτάρι.

Χιλιάδες πτηνά διαχειμάζουν στην Ελλάδα-1

Τα περισσότερα υδρόβια που απαντούν και στη χώρα μας αναπαράγονται στο βόρειο ημισφαίριο, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Τα περισσότερα υδρόβια είδη πουλιών που απαντούν και στη χώρα μας αναπαράγονται στο βόρειο ημισφαίριο, ακόμη και σε απρόσιτα μέρη κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την εκτίμηση των πληθυσμών τους. Κάθε χειμώνα, όμως, τα είδη αυτά μετακινούνται νοτιότερα και συγκεντρώνονται στους υγροτόπους της Ευρώπης. Αυτές τις συναθροίσεις καταγράφουν εδώ και αρκετές δεκαετίες όσοι συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Υδρόβιων Πουλιών, το International Waterbird Cencus (IWC), που διεξάγεται σε πάνω από 143 χώρες. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα είναι γνωστό ως Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), το οποίο από το 1997 συντονίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Την τελευταία δεκαετία, πάνω από 550 καταμετρητές έχουν συνεισφέρει στις ΜΕΚΥΠ, προερχόμενοι κυρίως από το δίκτυο εθελοντών της ΕΟΕ, τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το δίκτυο των ΜΕΚΥΠ καλύπτει 224 υγροτόπους (330.000 εκτάρια), ενώ σε ετήσια βάση καταμετρώνται πάνω από 500.000 άτομα υδρόβιων ειδών που ανήκουν σε περισσότερα από 93 είδη.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί δέκα περιοχές ως υγρότοποι διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ. Σύμφωνα με τα δεδομένα των ΜΕΚΥΠ επιβεβαιώνεται η σημασία των συγκεκριμένων υγροτόπων, ενώ υπάρχουν και άλλοι υγρότοποι που πληρούν κριτήρια ένταξης στη Σύμβαση Ραμσάρ.

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι ΜΕΚΥΠ του 2022 και είναι σημαντική η συμμετοχή εθελοντών στο πρόγραμμα. Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT