Ενστάσεις για ανεμογεννήτριες

Ενστάσεις για ανεμογεννήτριες

Η επέκτασή τους στα Ακαρνανικά Ορη και οι κίνδυνοι για τη βιοποικιλότητα από τη γειτνίαση με περιοχή Natura.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα προκαλεί η προσπάθεια επέκτασης του αριθμού των ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά Ορη, την πιο σημαντική περιοχή αναπαραγωγής του όρνιου στην Ελλάδα, και μάλιστα με μια διαδικασία που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της. Για «απίστευτη μεθόδευση» κάνει λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αναφερόμενη στην έκδοση μέσα στον προηγούμενο μήνα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έξι αδειών για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) κατηγορίας Β (μικρότερων των 10 MW).

«Και οι έξι συγκεκριμένοι ΑΣΠΗΕ βρίσκονται εντός της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά GR090 και σε κοντινή απόσταση από περιοχή Natura. Τα Ακαρνανικά Ορη φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία του όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα και την περίοδο από Οκτώβριο έως Μάιο καταγράφονται συγκεντρώσεις 60 και πλέον ατόμων. Γι’ αυτό αποτελούν περιοχή ιδιαίτερης κρισιμότητας για την επιβίωση του είδους. Στην περιοχή υπάρχουν ήδη δώδεκα ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζονται δεκάδες ακόμα χωρίς συνολικό σχέδιο», λέει στην «Κ» ο κ. Αποστόλης Καλτσής, εκ μέρους της Ορνιθολογικής. Το όρνιο χαρακτηρίζεται κρισίμως κινδυνεύον στην ηπειρωτική Ελλάδα και η απειλή «πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες» χαρακτηρίζεται υψηλής σημασίας στο θεσμοθετημένο εθνικό σχέδιο δράσης για τρία είδη γυπών· το όρνιο είναι από τα πλέον ευάλωτα είδη στην παρουσία ανεμογεννητριών. Μάλιστα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life (Life-IP 4 Natura) εθνικής εμβέλειας για την προστασία του όρνιου, με συντονιστή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ουδεμία «ενόχληση» είχαν οι συντελεστές του προγράμματος για να συμβάλουν στην αξιολόγηση των αιτήσεων, να χορηγήσουν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα κ.λπ.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όμως αγνόησαν και τη γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων επί των μελετών, τοποθέτηση αναγκαία καθώς αν και τα σημεία εγκατάστασης των Α/Γ είναι εκτός περιοχής Natura (όμως πλησίον), επηρεάζουν την κατάσταση σε αυτήν. Οι υπηρεσίες ζήτησαν γνώμη μόνο για δύο από τους σταθμούς. «Ο φορέας πρόλαβε να στείλει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη αρνητική γνωμοδότηση για τον ένα σταθμό, η οποία δεν ελήφθη υπόψη από την ΠΔΕ. Η αδειοδότηση προχώρησε σαν να μην τρέχει τίποτα. Για τους άλλους τέσσερις ΑΣΠΗΕ δεν ζητήθηκε καν γνώμη», λέει ο κ. Καλτσής.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αιτούντες και για τις έξι ΑΣΠΗΕ έχουν κοινή έδρα, αφού πρόκειται για ενεργειακές κοινότητες που έχει συστήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ενωση Αγρινίου». Οπως τονίζει η Ορνιθολογική, «οι εν λόγω “ενεργειακές κοινότητες” έχουν λάβει άδεια παραγωγής για 13 ΑΣΠΗΕ της μιας ανεμογεννήτριας έκαστος (!) εντός της προστατευόμενης περιοχής των Ακαρνανικών Ορέων, οι οποίοι φαίνεται ότι σταδιακά μπαίνουν σε καθεστώς οριστικής αδειοδότησης. Πρόκειται δηλαδή για μια οφθαλμοφανέστατη περίπτωση “σαλαμοποίησης” ενός ενιαίου μεγάλου έργου», προφανώς για να περνάει «κάτω από τα ραντάρ» και να έχει πολύ πιο εύκολη αδειοδοτική διαδικασία. «Πρόκειται για πρακτική που έχει ήδη κριθεί παράτυπη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και με εφαρμοστική απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής για ανάλογη περίπτωση στα Τρίκαλα», υπογραμμίζει ο κ. Καλτσής.

Βεβαίως, οι επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες είναι σωρευτικές και δεν μπορεί να υπάρχει περιβαλλοντική έγκριση για κάθε μία χωριστά. Η Ορνιθολογική με επείγουσα επιστολή της στην πολιτική ηγεσία της περιφέρειας και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητεί την ανάκληση των αδειοδοτήσεων. «Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη από αυτή θα αποτελεί σοβαρό θεσμικό και νομικό ατόπημα», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή