Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, τελέστηκε και φέτος στο πρώτο λιμάνι της χώρας η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, παραβρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων έπιασαν τον Σταυρό.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα-1

Νωρίτερα στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία.

Την ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων τελείται υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και την προτροπή όσοι δεν εμβολιάστηκαν να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εξέφρασε σήμερα από τη Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, που άμα τη ολοκληρώσει της ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Περισσότερα από 30 άτομα βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό. Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένας 23χρονος, ο οποίος στην συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στο 23χρονο έναν σταυρό, ο οποίος με την σειρά του τον χάρισε σε μία 9χρονη, που είχε πέσει μαζί με τους υπόλοιπους κολυμβητές στα νερά του λιμανιού.

Μιλώντας για τη πράξη του 23χρονου, ο μητροπολίτης την χαρακτήρισε, «πολύ συγκινητική».

Σε δηλώσεις που έκανε ο 23χρονος ευχήθηκε υγεία και τύχη σε όλον τον κόσμο, ενώ όπως προσέθεσε, βουτάει στα νερά του λιμανιού, ανήμερα το Θεοφανείων, από το 2010, εκτός από πέρυσι που δεν επετράπη λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Στη Θεσσαλονίκη ο Καθαγιασμός των Υδάτων έγινε στον Θερμαϊκό Κόλπο, με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Στη Λάρισα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στην Γέφυρα του Πηνειού.

Υπάρχουν ωστόσο και περιοχές όπου δεν θα έγινε ρίψη του Τίμιου Σταυρού, πέραν της εντός των ναών λειτουργίας, με αποφάσεις οικείων Μητροπόλεων.

Στα Ιωάννινα η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη τη χώρα-2

Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου ενώ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με ανακοίνωση του, κάνει γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Θεοφάνεια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανακοινώνεται ότι λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε χώρους έξω από τους Ι. Ναούς (ποτάμια, λίμνες, συντριβάνια κ.λπ.), της Μητροπολιτικής της Περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη: Κυρ. Μητσοτάκης: Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού από τον Άη Στράτη

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή